Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ближи се лето. Држите дијету,али вага никако да покаже да сте смршали. Шта саветују стручњаци, како до здравог губљења килограма.

Период у коме смо јели масну и тешку храну и мање вежбали, оставио је последице. Неки су добили и који килограм више. Како овог лета поново да обучете омиљену хаљину, сукњу или панталоне... Како здраво доћи до мањег конфекцијског броја?

„Саветујем да се током целе године припремамо за лето и да увек водимо рачуна да здраво живимо. Тако нећемо имати проблем да за два месеца брзо смршамо. Они који желе да смршају треба да се хране уравнотежено, балансирано, да једу више воћа, поврћа, житарица. Та функционална храна, својим ефектом дијетних влакана и солубилних и несолубилних може да делује, да дође до ресорпцијеи смањеног скока и шећера и м асноћа у крви, да они остану искоришћени, а да ми нисмо гладни. То значи да морамо да избегнемо смути, уситњену и самлевену храну, јер на тај начин губимо дијетна влакна“, истакла је професорка Димитријевић Срећковић.

Колико недељно можемо да изгубимо килограма, а да не угрозимо здравље?

„Идеално би било пола килограма до један килограм, што би на месечном нивоу значило два до четири килограма.

Јер све што би било преко тога, било би опасно. Дошло би до губитка не масног ткива и мишићне масе. Срчани мишић нам је витала ендокринолог проф. др Весна Димитријевић Срећковић.

Рецепт „Клинике Наздравље“

1. Једите умерено.

2. Једите разноврсно.

3. Једите мање, а чешће.

РТС, Иванa Божовић са проф.др Весном Димитријевић