Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Научници су скупили искоришћене е-цигарете пронађене на колеџу Бакстер у Кидерминстеру и тестирали их у лабораторији.

Е-цигарете заплењене од ученика садрже високе нивое олова, никла и хрома, открива BBC. Резултати су показали да би деца, која их користе, могла да удишу двоструко веће количине олова од препоручене на дневној бази и чак девет пута веће количине никла.

Неке е-цигарете садржале су и штетне хемикалије као оне које се налазе у диму цигарета.

Изложеност високим нивоима олова код деце може да утиче на развој централног нервног система и мозга, према Светској здравственој организацији, преноси BBC.

Најгори резултати икад

Лабораторија „Inter Scientific“ у Ливерпулу, која сарађује са произвођачима е-цигарета како би осиобезбедила испуњавање регулаторних правила, анализирао је 18 е-цигарета. Већина је била илегална и није прошла никакву врсту тестова пре него што је продата у Енглеској.

Један од оснивача лабораторије Дејвид Ловсон рекао је да за 15 година тестирања никада није видео олово у е-цигаретама. Ништа од тога не би требало да буде на тржишту.

„Крше сва правила о допуштеним количинама метала. Ову су најгори резултати које сам икада видео“, додао је он.

У е-цигаретама које изгледају попут флоуресцентних маркера, откривене су следеће количине метала:

- олово - 12 микрограма по граму, 2,4 пута више од прописаног нивоа изложености

- никл - 9,6 пута више од безбедних нивоа

- хром - 6,6 пута више од безбедних нивоа.

Сматрало се да метали потичу из загревајућег сегмента, али тестови су показали да их има у самој е-течности.

Лабораторијски тестови такође су открили једињења која се називају карбонили - који се разграђују, када се течност загреје, на хемикалије као што су формалдехид и ацеталдехид, који се такође налазе у диму цигарета - на нивоу 10 пута већем од оне у легалним е-цигаретама. Неки су имали и више од цигарета.

Раширене међу средњошколцима

Произвођачи морају да пазе на прописе о састојцима, паковању и промоцији, а све е-цигарете и течности морају да буду регистроване при Регулаторној агенцији за лекове и здравствене производе (МХРА). Али, агенција није дужна да проверава тврдње из папирологије и нема овлашћење да истражује нерегистроване производе.

Челник МХРА-е за е-цигарете Крејг Копланд рекао је да ће се резултати прегледати како би се проценило да ли е-цигарете представљају ли здравствени ризик.

BBC је откриће показао полазницима колеџа Бакстер Леону и Оскару, чије су е-цигарете биле заплењене. Признали су у претходном разговору да су били зависни од никотина и да су се борили са престанком пушења цигарета.

Кажу да је лако игнорисати ризике.

„Неће вас баш бити брига ако сте зависни од тога - једноставно ћете то заборавити“, рекао је Оскар.

Леон је рекао да би регулатива и полиција требало да учине више на решавању проблема.

„Нису баш толико забринути колико би требало“, рекао је.

Опасно удисање метала

Професор епидемиологије на универзитету у Нотингаму Џон Бритон рекао је да удисање метала може да буде опасно:

„Олово је неуротоксин и успорава развој мозга, хром и никл су алергени, а честице метала уопштено у крвотоку могу да изазову згрушавање крви и могу да повећају ризик од развоја кардиоваскуларне болести.Карбонили су благо канцерогени и због тога ће дуготрајном употребом повећати ризик од канцера, али у легалним производима нивои свих ових супстанци су изнимно ниске, па је животни ризик за појединца веома мали“, објаснио је професор.

Али Ловсон је рекао да је недавно дошло до пораста илегалних производа и да је „неке од њих тешко разликовати од оних који су потенцијално легални“.

Противзаконито је продавати е-цигарете млађима од 18 година. Међутим, истраживање YouGov-а у марту и априлу указују на пораст експерименталног коришћења цигарета међу децом и младима од 11 до 17 година, са 7,7 одсто прошле године на 11,6 одсто.
Н1, BBC

American Lung Association: What's in an E-Cigarette?