Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Доктор кинеске медицине Ангела Тиан Зху истиче да се промаја или јак ветар сматрају узроком бројних здравствених проблема у старој кинеској медицини - ево шта може да вам се деси од промаје.

Вероватно нисте могли да избројите колико сте пута у детињству чули да се треба чувати промаје и колико су различитих симптома успеле да доведу ваша бака, тетка или мајка са овим страшним злом. Ако цури носа, то је од промаје. Ако вас око сврби и сузи, то је од промаје. Ако некога боли доњи део леђа, то је од седења на промаји, а ако неком отекне зуб - пре каријеса увек би се бар на кратко посумњало у ту звер.

Па, изгледа да су наше баке и тетке биле у праву, јер традиционална кинеска медицина заиста верује да превелика промаја или ветар могу бити један од главних узрока многих болести!

Такође се сматра водећим злом за Qi  (енергију) од шест зала болести (ветар, хладноћа, врућина, влага, суша и врућина). Осталих пет зала Qi -а само се 'повезују' са ветром, тако да вас увек, у ствари, мучи ветар, било хладно (олуја), топло (маестрал), влажан ветар (југ) и слично.

Да не би било забуне, докторка кинеске медицине Angela Tian Zhu, која је у више од 40 година праксе радила неко време у Хрватској и Босни и Херцеговини, дала је дефиницију промаје: 

"Ова реч се односи на ветар између прозора , врата, две зграде, два зида или више објеката. Промаја је опасна, каже, јер је 'оштрија' од обичног ветра. Може да продре у нашу кожу, органе и тело, а посебно је опасна за оне који су болесни и имају ослабљен имунитет. Због тога се сматра да су негативном утицају промаје посебно изложена деца и старији и да треба посебно да буду опрезни".

Зху додаје да је као и за низ других болести и за промају карактеристично да ће да "нападне" слабији део тела и ту нанети штету.

Сматра се посебно опасним када су у питању деца, код којих излагање промаји може да доведе до упале и болова ушију, повећа ризик од прехладе, кашља, астме или бронхитиса и главобоље. Поред тога, промаја чини децу немирном.

Зато се родитељима мале деце посебно не саветује да излазе напоље ако је јак ветар. Посебан опрез се саветује и женама, које треба да заштите зглобове и струк. Наиме, њима промаја која утиче на ове делове тела може да поремети менструални циклус, а теже ће и да затрудне, тврди Анђела Тиан Зху.

Додаје да је увек важно да врат буде топао јер је то прозор тела и лако хвата промају.

Ангела Тиан Зху је такође описала како промаја утиче на одређене делове тела:

- ако удари у зглобове, људи ће чешће осећати болове у зглобовима, што може довести до артритиса,

- ако је ветар хладан или врућ и удара у главу (или људи излазе са мокром косом) то може довести до главобоље, болова ушију, зубима или грлу,

- ако хладан или врућ ветар удари у плућа и груди, то ће довести до кашља, упале грла или прехладе,

- ако хладан или врућ ветар нападне врат или струк, то ће довести до болова у врату или доњем делу леђа (ови случајеви се често јављају током вожње и спавања),

- ако промаја нападне мишиће, људи ће осетити слабост и бол у мишићима,

- ако сте изложени промаји после секса, она улази дубље у тело. То ће се вероватније догодити мушкарцима који лако заспу после ејакулације, пише Ангела Тиан Зху, напомињући да је у традиционалној кинеској медицини мултипла склероза повезана са излагањем ветру или промаји после секса,

- ако промаја нападне кожу, то ће резултирати сврабом и кожним обољењима.

Упркос томе што се излагање јаком ветру не препоручује ни у Западној медицини, важно је нагласити да нема научне потврде за тврдњу да промаја може бити главни узроком споменутих проблема.

Међутим, хладан ветар или промаја могу да допринесу преживљавању вируса који су доказано главни узрочници прехладе, па тако и допринети томе да се разболимо, кажу лекари. Такођер, хладноћа уопште може утицати на грчење мишића, па се код неких због хладног ветра може јавити бол у зглобовима или главобоља.

Укратко, треба се причувати, без обзира на то што службена статистика промају не 'признаје' као један од узрочника обољења или још горе смрти.

Директно.рс