Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Министарство унутрашњих послова упутило је јуче јавно извињење грађанима због непримереног дописа школама којим се од просветних радника тражило да за полицију припреме спискове проблематичних и асоцијалних ученика за које процењују да су у ризику од насиља. После трагедије у ОШ „Владислав Рибникар” такве захтеве школама послале су полицијске управе Ужица и Кикинде, прецизирао је јуче др Жељко Бркић, државни секретар МУП-а, истичући да су ти дописи „мотивисани добрим намерама, али несмотрено дефинисани”. Он је објаснио да такав налог није стигао из МУП-а, али да је његова позадина жеља полицијских службеника да ураде све што је у њиховој моћи да се безбедност ученика и наставника подигне на што виши ниво.

- Ове две полицијске управе направиле су несмотрен потез тиме што су тражиле да се доставе подаци за које МУП нема овлашћења да их прибавља. Желим да се извиним свима који су се осетили узнемирено због оваквог дописа и да им поручим да немају обавезу да на њега одговарају, нити ће овакви дописи више стизати било којој школској управи. Полицијске управе у Ужицу и Кикинди самостално су, на своју иницијативу, послале овај допис. Никакав налог, ни усмени ни писани, није дошао организационим јединицама дирекције полиције да поступе на овај начин - нагласио је Бркић.

Захтев полиције да школе праве спискове проблематичних ђака наишао је на бурно негодовање просветних радника. „Није то био само захтев, полицијски службеници су и поступали у неким школама по том захтеву, али наставници су одбили да праве спискове деце, као што смо им и саветовали, јер и по закону то не смеју да раде”, тврди за „Политику” Душан Кокот, председник Независног синдиката просветних радника Србије (НСПРС), који је и алармирао јавност. Из овог синдиката медијима је стигао спорни допис под називом „Спровођење мера заштите у школама на територији ППУ Ужице”. Ту се непримерено тражило да школе за полицијске службенике „припреме списак ученика за које процењују да су у ризику од нациља, било да су оштећени, односно жртве или извршиоци насиља или испољавају асоцијално понашање”.

На позив школама да састављају спискове ученика који су потенцијални насилници или жртве реаговали су и стручњаци за психологију и образовање.

- Овакав арбитрарни критеријум, који је уједно и у супротности са законом управе школа, стручне службе и наставнике ставља у крајње неадекватан и потенцијално опасан положај. Таква мера је исхитрена и може имати даље негативне последице по децу, родитеље, школе и читаво друштво. Стигматизација било које групе ученика увек је контрапродуктивна и води у продубљивање проблема, а не ка његовом решавању. Репресивне и издвајајуће мере нарушавају сигурност школског окружења, а повратак поверења у сигурност школског окружења мора бити приоритет целе заједнице у наредном периоду - истиче се у саопштењу Одељења за психологију Филозофског факултета у Београду, које је пренело Друштво психолога Србије.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је јуче да је без одлагања спровео поступак ванредног надзора рада министарства надлежних за просвету и унутрашње послове. И то због интересовања и забринутости грађана због спорних дописа који су упућени школама. Утврђено је да „МУП није издао директиву да се од школа тражи списак ’проблематичне’ и ’асоцијалне’ деце, већ су такве дописе самоиницијативно слале локалне полицијске управе у Ужицу и Кикинди”. Осим тога, како се наводи, „утврђено је да је Министарство просвете упутило директиву школама да се МУП-у не достављају никакви подаци у вези са тим дописом. Такође, у саопштењу повереника се истиче и да „школске управе Ужица и Кикинде, које су добиле допис полицијских управа, нису правиле такве спискове, нити су их достављале МУП-у, јер би то било у супротности са законом прописаним процедурама”.

Политика, Миленија Симић-Миладиновић