Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Такозване полипилуле могле би да смање ризик од шлога и инфаркта

Једна пилула, у којој би биле комбиноване четири активне супстанце, односно лекови за снижавање крвног притиска и холестерола, плус аспирин, могла би значајно да смањи ризик од настанка инфаркта или шлога. Ово је закључак недавне велике студије представљене на годишњем састанку Америчког удружења за срце и објављене истовремено у часопису „New England Journal of Medicine”. 

Новом студијом је по ко зна који пут отворена дебата о корисности такозваних полипилула, таблета које у себи садрже неколико активних супстанци, а која има своје заговорнике, али и противнике.

Др Салим Јусуф, кардиолог и вођа студије, са Универзитета Мекмастер у Онтаријутврди да када се смањи број појединачних таблета које пацијент мора да пије свакога дана, повећава се ефикасност терапије и олакшава живот тој особи. Још ако се дође до комбинације јефтиних лекова, чиме одмах терапија постаје доступнија, корист је вишеструка, верује канадски кардиолог.

То потврђује резултатима студије која је четири и по године пратила 5.713 људи. Испитаници су биле особе старије од 50 година, које су имале факторе ризика за срчана обољења, као што су висок крвни притисак или дијабетес типа два. Већина учесника студије била је из Индије и Филипина, а нико од њих није имао срчани или мождани удар. 

У полипилули коју су пили била су три лека за снижавање крвног притиска и статин за регулисање холестерола, а уз то су узимали и аспирин. Аутори истраживања тврде да су постигли смањење ризика од срчаног или можданог удара за 31 проценат.

Главна замерка узимању полипилула јесте да се у случају нежељених дејстава не би знало којем састојку би оне требало да буду приписане, као и да људи нису превише спремни да их пију све док се осећају добро, упркос факторима ризика.

Политика, Оливера Поповић

‘Polypill’ Reduces Risk of Repeat Heart Attacks