Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Школски психолог Бранка Тишма говорила је о трагичном догађају који се догодио јуче у основној школи "Владислав Рибникар".

После трагедије настава је у поподневним сменама отказана, али данас су многе школе наставиле са наставом. На постављено питање да ли школе треба да раде, она каже да треба јер то јесте природно место за одрастање. Настава ће почети минутом ћутања, а Тишма каже да деца можда неће у потпуности разумети ово, али ће умети да осете контекст тога.

„Што су млађа мање разумеју, али осећају. Оно што је важно је да ће се о томе разговарати. У млађим разредима то је ућитељица која је блиска са ученицима и користи речник који деца могу да доживе, не морају све да схвате. Сви ће данас имати лошу концентрацију. Одраслима је тешко, деци је међу вршњацима добро, добро је да се организује неке друге активности како би поделили тугу, страх и бригу и ово је време када деца треба да се уче о емпатији. Треба да разговарамо о емоцијама. Мало причамо с децом о томе шта није очекивање шта би требало да ураде, а о тим неким процесима и вредностима мало.“

Недостатак емпатије као окидач?

Бранка Тишма каже да је дете било јако усамљено и да је било ко ових дана разговарао са њим можда је постојала могућност да се овако нешто не догоди.

„Ово је последица свега онога што се нама дешава, плашим се да ћемо својим учествовањем и претпоставкама само допринети сензационалистичком погледу на ствари а не решавању проблема. Осећања треба да делимо са децом сa којима живимо и радимо, не треба одлагати ствари. Одлагање сусретања није добра ствар. Јако је важно да причамо с децом да прводимо време с њима, да разговарамо о осећањима“, закључила је школски психолог.

Како препознати да са дететом нешто није у реду?

Школски психолог Бранка Тишма каже да је то чим дете промени понашање, начин облачења - то је моменат када треба да се разговара са дететом.

„Битно је да се дете прати и да се на сваку промену разговара, ако дете неће да разговара онда ћутим са њим и чекамо моменат. И та тишина је важна, тада се одвија процес контакта. Поштовање је нешто што мора да постоји у односу с децом. Немамо вредности које ће нам градити савест. И ми држимо по цео дан телефон у рукама и нас то спречава да учествујемо у животу с дететом. Ово је само пукло тамо где је најосетљивије. Ви сада препознајете социјално сиромаштво, немамо вредности која је данас вредност“, пита Бранка Тишма.

Она закључује да много могу да помогну ваншколеске активности.

Н1