Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Гори интернет ових дана од реакција на Додиков испад на РТС-у, у коме је озбиљно извређао Новака Ђоковића и његову породицу. Требало ми је неколико дана да све ово сложим у глави и могу вам рећи, што дуже о томе размишљам, изгледа ми да "случај Додик" представља симбол дубоког пропадања српског народа у целини. Три су основна разлога за то.

Први катастрофалан аспект на овај инцидент је тај да су званични Београд и званична Бања Лука у озбиљно поремећеним односима, читај у озбиљном сукобу. У овом сукобу се очигледно не бирају средства, па је неко много моћан наместио веома прљаву игру председнику Републике Српске. Ко је тај, толико моћан, могу да предпоставим, али ћу се држати своје основне професије, па како за то немам доказа, то у овом тексту нећу ни изнети. У сваком случају је јако лоше то што се званична власт матичне државе служи "ударцима испод појаца", па на овакав начин компромитује првог човека прекодринских сународника.

Не пада ми напамет да браним Додика. Никад према њему нисам гајио симпатије, а за овај његов наступ се не може наћи оправдање, све и кад би то неко хтео да чини. И ту долазимо до друге трагичне тачке која показује морално и политичко посрнуће српског народа. 

На челу Републике Српске је очигледно неуравнотежен, бахат и примитиван човек, који је у својој моћи уз све ове негативне особине, постао толико неопрезан, што је вероватно последица његовог погрешног убеђења да је недодирљив. Оно што је изговорио не у директном преносу, али ипак на Јавном сервису, не би смео да изговори ни у кругу породице и најближих пријатеља.

И на крају долазимо до треће димензије овог тужног догађаја. У свом сукобу, власт Србије и Републике Српске злоупотребила је једног од најбољих (можда најбољег) међу нама. У њиховим подметањима, мрачним стратегијама и свему негативном, колатерална штета је најбољи спортиста Србије свих времена, најбољи светски тенисер свих времена, а можда и најбољи светски спортиста икада, Новак Ђоковић и његова породица. А то је најтрагичнија тачка овог инцидента. Најгори вређају најбољег. У последње време, сведоци смо бројних напада на Новака Ђоковића и његову породицу.

Нисам компетентан да бих могао да кажем било шта ван спорта и хуманитарног рада, како Новака Ђоковића тако и његове породице. Новак нас је небројено пута учинио поноснима што смо Срби, у времену у коме то није чест случај. И једна и друга страна у овом сукобу бојим се, имали су између осталог и циљ да нама свима баце сенку на оно на шта смо поносни већ две деценије. Наравно, последице свега овога трпеће обичан народ. Неки дивни људи који су у Бања Луци имали прилику да гледају неке од најбљих светских тенисера. Да ли ће то икад више моћи?

Зло време и зли господари. Због тога је баш све, онако како каже наслов овог текста.

Директно.рс, Братислав Марковић, адвокат

(www.bratislavmarkovic.com)