Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Онтарио сагледава начине да поједностави планове развоја и раста, па је прошле недеље представио Закон о помоћи купцима кућа, заштити станара. 

Ово је трећи закон из области становања који предлаже онтаријска влада откако је Даг Форд добио нови мандат. Између осталог, овим актом се предвиђа спајање планских докумената  о планирању и расту јер, по речима министра становања Стива Кларка, влада верује да је Онтарио место за раст и развој.

У складу са предлогом, општине би имале више флексибилности при одлучивању о проширењу граница својих насеља, и тако обезбедити више земљишта за становање. Насеља су означена као подручја у којима је концентрисан развој.

Земљиште би требало да буде доступно за мешовиту намену, за индустрију и производњу, а у областима ближим транзиту за канцеларијски простор и за институције.

У Хамилтону су новембра 2022. године већ модификовали урбанистички план како би проширили границе града за 2.200 хектара, али се одлука о томе оспорава на суду.

Званичници наглашавају да ће општине и даље морати да узимају у обзир веће инфраструктурно планирање и да ће наставити да се планира заштита зеленог појаса.

Нови закон такође захтева од општина да обезбеде различите видове стамбених опција, између осталог и вишегенерацијске објекте. Тако, на пример пољопривредници би добили могућност да на свом имању имају до три нова стамбена објекта, за породична газдинства у којима живи неколико генерација 

Треба рећи да су поборници заштите животне средине утврдили да у покрајини има довољно земље за изградњу више од два милиона домова, без задирања у зелени појас или промене граница градова. 

Законом су покривене и друга питања из области становања. Тако се предвиђа и период у коме би купци имали могућност да се предомисле код куповине некретнине, а колики ће он бити остаје да види током консултација. 

У области заштите подстанара, предвиђа се да они не могу да буду избачени из стана уколико се власник одлучи да га реновира, већ да добију грејс период од 60 дана, после кога би се могли вратити у стан, за исту ренту као и пре. У случају да власник то не испуни, станар има рок од шест месеци после реновирања, да се жали Савету за власнике и станаре.

Новине Торонто

Province bypasses Region of Waterloo planning to open more land for development