Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Традиционално, Васкршња јаја су црвене боје, а модерна хришћанска култура прешла је пут од једнобојног украшавања до третирања Васкршњих јаја као својеврсног медијума уметничког изражавања.

Традиционална метода фарбања јаја луковином никада не излази из моде. Домаћице које су на време сачувале луковину, нису у проблему, а оне које су то пропустиле могу да се снабдеју на пијаци.

Незаобилазне најлон чарапе

Узмите једно јаје и поквасите га, а затим на њега ставите ситне комадиће луковине. Јаје затим пажљиво ставите у најлон чарапу и вежите је. Проверите да ли је „облепљено“ комадићима луковине са свих страна. Ставите затим чарапу у шерпу са луковином и прелијте хладном водом. Оставите да се баре на тихој ватри два-три сата.

Листићи

Једна од најчешћих техника украшавања је стављање листића на јаје, затим у најлон чарапу, у којој се кува.

Уколико желите да вам јаја буду необичних пастелних боја прокувајте пола сата исецкан љубичасти купус са сирћетом и мало соли. Процедите и у ту течност ставите претходно скувана бела јаја, најмање пет сати, а може и дуже. Ако хоћете жуту боју, користите куркуму, за розе цвеклу, а за зелена коприву.

Прошарана јаја 

За овако необичан изглед јаја, у лонац поред фарбе, додајте и кашику сирћета. Када се офарбају, оставите их да се осуше. Затим измешајте исту, или неку другу боју са кашиком зејтина и прошарајте већ офарбана јаја. Боје не морају да буду комплементарне, важно је да су шарена.

Минимализам

Ако нисти вични експериментисању, једноставно офарбајте јаја у своје омиљене боје. На крају крајева, минимализам је увек у моди. 

РТС