Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српски национални јунак, ресавски војвода, погинуо је 31. маја 1809. године, испаливши из кубуре хитац у складиште муниције у шанцу на узвишењу Чегар крај Ниша, у јеку борбе с бројчано надмоћним Турцима у Првом српском устанку. Експлозија је дигла шанац у ваздух, усмртивши и браниоце и 6.000 Турака који су упали у утврђење.
Синђелић се у мају 1809. са 3.000 Ресаваца придружио устаницима који су намеравали да ослободе Ниш. На Чегру је био у најистуренијем од шест српских шанчева и на њега је напад усмерио командант Нишке тврђаве, Куршид паша, али су устаници одбили више турских јуриша. Кад је увидео да проређени браниоци, упркос невиђеном херојству, не могу да одоле турској сили, запалио је складиште муниције.

После битке, паша је, да би застрашио Србе, наредио да се од глава погинулих устаника озида кула, која је добила назив Ћеле-кула. Првобитно су на њој биле 952 лобање, а сада је остало свега неколико десетина.
Војвода Стеван Синђелић је учествовао у свим борбама у Поморављу од почетка устанка 1804. и истакао се у бојевима на Иванковцу 1805, кад је за показану храброст добио чин војводе, и на Делиграду 1806, под командом Петра Добрњца.
Још мало о војводи Стевану Синђелићу