Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дуван је једини легални производ који убија 30 до 50 одсто својих конзумената, а пушачи у просеку имају 15 година краћи животни век од непушача, упозоравају стручњаци поводом 31. маја, Светског дана без дуванског дима, који се ове године обележава под мотом "Младост без дуванског дима". На конференцији за новинаре министар здравља Томица Милосављевицу  је истакао да се многи потези могу повући и без промена у законодавном систему, као што је забрана пушења у кафићима, на јавним и радним местима, чиме би се сигурно смањио незавидно висок број пушача у Србији. Пише Ђуро Малобабић.
Према речима министра Милосављевића, сваке године дуванска индустрија троши десетине милиона долара широм света за рекламирање својих производа на безброј начина. "Зато је, као одговор на ту претњу младим људима, овогодишња кампања сажето формулисала поруку да је један од најефикаснијих начина које држава може да предузме да би заштитила младе од експериментисања којим постају редовни корисници дувана забрана сваког облика директног и индиректног рекламирања, промоције дуванских производа и спонзорисање било каквих догађања и активности од стране дуванске индустрије", истакао је министар.

Он је упозорио да су многе опаке болести повезане са конзумирањем дувана, пре свега болести срца, крвних судова и низ малигних оболења. Као пример, Милосављевић је навео Уругвај у коме је од 2006. забрањено пушење на јавном месту и Турску која је однедавно предузела оштре мере у сузбијању конзумирања дувана. Он сматра да би, с обзиром на то да се у Србији годишње купи милијарду паклица цигарета, требало подићи цене и радити на подизању нивоа свести код грађана о штетности и последицама пушења.
Министар је најавио почетак студије "Пушење код трудница и породиља у Србији", у оквиру које ће се на узорку од око 2.700 жена бележити подаци о учесталости пушења и изложености дуванском диму у време зачећа, током трудноће и три, односно шест месеци после порођаја. Према речима др Анђелке Џелетовић из Канцеларије за контролу дувана, Института за јавно здравље "Батут" у Београду организовао је такмичење "Остави и победи", које се показало као добро средство за јачање сарадње на свим нивоима, као и кроз развој мреже контроле дувана, промовисања здравља и залагања за здраве стилове живота и околину без дуванског дима.
"У шест до сада спроведених такмичења у Србији учествовало је више од 18 хиљада пушача и више од 13 хиљада непушача - подржавалаца, при чему су до 30. априла регистрована 3.043 пушача који покушавају да оставе дуван и 2.910 подржавалаца", казала је Џелетовићева. Светски дан без дуванског дима у Србији се обележава низом манифестација како би се пре свега подигла свест грађана о штетности конзумирања дувана.
Међународни радио Србије