Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Почиње сезона прехлада и грипа, као најчешћих респираторних болести, узрокованих различитим вирусима. Иако их често не разликујемо, постоји један знак помоћу кога можемо да откријемо да ли се ради о зарази вирусом грипа или се пак ради о прехлади.

И прехлада и грип спадају у групу инфекција које се преносе капљичним путем.

Међутим, док прехладу изазива више од 200 различитих вируса, укључујући и сезонске, грип изазива само вирус грипа.

Прехлада и грип, као инфекције које се преносе капљичним путем, доспевају у до других тако што их заражена особа избацује у своју околину кијањем и кашљањем.

Удисањем тих капљица, здрав човек их уноси у свој организам и на тај начин долази до преношења болести на здраве особе. Такође, можемо се заразити и уколико додирујемо површине инфициране вирусима.

Како препознати да ли се ради о прехлади или о грипу?

Прехлада се веома брзо шири и одликује се нормалном или благо повишеном температуром и често не доводи до озбиљних здравствених проблема у односу на грип.

Оно што је такође разликује од грипа јесте зачепљење или цурење носа и кијање, као симптоми који се у случају заразе грипом готово никада не појављују.

Могу да се јаве и симптоми главобоље, болови у грлу, кашаљ, али много мањег интензитета и углавном се јављају постепено.

Симптоми грипа настају нагло и трају дуже него код прехладе, увек праћени високом температуром, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, осећајем умора и исцрпљености и сувим кашљем. Такође, наведене симптоме могу пратити и грозница или дрхтавица.

Данас