Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ако сте започели неку дијету за мршављење ви већ имате циљ: масне наслаге морају да нестану! Сигурно желите да се у наредних неколико месеци решите нагомиланих резерви масти. Да ли сте се икада запитали како се сагоревају масти и где одлази то сало?

Неки шаљиви кажу да се претвара у мишиће, други кажу да наслаге постају невидљиве, да би се поново појавиле месецима касније када престанете са дијетом и физичким активностима… Посебни режим исхране и вежбање могу изгледати изазовно, али начин на који се сагоревају масти је много лакши него што мислите.

Телесна маст се ствара уносом вишка калорија у односу на потребе. Калорије су наш извор горива, обезбеђујући енергију за рад целог тела и добијамо их из хране и пића које уносимо.

Колико калорија је довољно? Број потребних калорија зависи од неколико фактора, укључујући старост, пол, тежину и висину. Такође вам је потребно више калорија ако сте физички активни и мање ако седите. Одраслим женама је потребно између 1.600 и 2.400 калорија дневно, а одраслим мушкарцима између 2.000 и 3.000 калорија дневно.

Када сваког дана уносите превише калорија, вишак мора негде да оде. Ваше тело складишти ове калорије претварајући их у телесну масноћу.

Једном када ваше тело добије телесну масноћу, неће је сагоревати ако само смањите унос калорија. Да би се то десило, морате дати свом телу разлог да користи ту ускладиштену енергију. Морате се покренути.

Први корак ка сагоревању масти је унос одговарајуће количине калорија. Ово ствара уједначену размену: ваше тело користи ваше дневно унесене калорије и нема вишка за складиштење. Када имате под контролом ваш калоријски унос, време је да повећате број потрошених калорија потребних вашем телу кроз вежбање. Више кретања значи да вашем телу треба више енергије. Уз довољно времена и посвећености, залихе масти ће нестати.

Према законима физике енергија се не може створити ни уништити, она може само да промени облик. Током процеса мршављења телесна маст пролази кроз низ метаболичких процеса. Користи се да подстакне све покрете које ваше тело чини сада када вежбате. Када се масти разграђују у енергију, настају два нуспроизвода: вода и угљен-диоксид. Остатак воде из ваше масти излази из ваше коже као зној или се елиминише као урин. Угљен-диоксид се издише из ваших плућа. Не само да вежбање користи преосталу енергију ускладиштену у вашој масноћи, већ такође бришете и трагове масних наслага. Пошто вежбање чини да дишете више, плућа су веома битна за ефикасно сагоревање масти.

Процес сагоревања масти звучи једноставно. Али за многе особе исхрана и вежбање представљају прави изазов. Када прорачунате колико калорија вам је потребно, можете почети да радите на промени начина живота како бисте сагорели масне наслаге. Пратите своје тренутне навике у исхрани и вежбању користећи бележницу или апликацију за праћење. Изаберите своју физичку активност и спавајте довољно, јер добар сан обезбеђује вашем телу неопходну енергију и утиче на ефикасније сагоревање калорија. Такође, правилно написан план исхране је кључни фактор доброг мршављења.

Политика, Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com