Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Открића скоро 1.000 посмртних остатака деце у Канади поново су отворила ране из болне прошлости нације везане за тлачења домородачких племена. Активисти кажу да је језиво откриће само врх леденог брега и да широм земље јачају гласови који позивају владу на акцију.

Пошто је крајем маја радаром откривена масовна гробница са остацима 215 домородачке деце на територији Индијанске резиденцијалне школе у Камплупсу на југу провинције Британска Колумбија, средином јуна је група староседелаца из провинције Саскачеван, објавила да је пронашла необележене гробове 751 особе из срушеног католичког интерната Маривал Индијан, око 140 километара од главног града Саскачевана Риџајн.

- Само би почели да вас туку, губе контролу и бацају вас на зид, под, шутирају, ударају - описала је своја искуства у школи Џералдин Боб, која је преживела злостављање у Камлупсу.

Њено сведочанство чуло се у истражном поступку Канадске комисије за истину и помирење (ТРЦ), која је 2015. установила да је Канада починила “културни геноцид” приморавањем преко 150.000 индогене деце да похађају резиденцијалне школе широм земље од 1870-тих до 1990-тих.

Циљ система био је асимилација староседелачке деце у канадско друштво и елиминисање “индијанског проблема”. Деца су насилно одвајана од родитеља и других чланова породице и злостављана јер су говорила на свом језику.

У извештају се документује страшно физичко насиље, неухрањеност, принудни рад, сексуално злостављање и друга зверства којима су многа од 150.000 деце која су похађала те школе била изложена. Школе су углавном водиле хришћанске цркве у име државне власти.

Утврђено је да је више од 4.100 деце умрло за време боравка у резиденцијалној школи. Верује се да 215 деце чији су остаци пронађени закопани испод некада највеће такве школе у Канади нису део те статистике и да су њихове смрти остале незабележене до овога открића.

- Староседелачке породице су годинама говориле да знају да има необележених гробова и да знају да она припадају свој тој несталој деци - рекла је “Ал Џазири” Памела Палматер, професорка Универзитета Рајерсон у Торонту.

- Овај један необележени гроб (прво откриће), један од многих који се ту налазе, тачно је онако како изгледа геноцид у овој земљи. Док не дођемо до истине, док не вратимо сву ту децу назад кући, док не престанемо да улазимо у акције које воде до смрти индогених народа, тај геноцид ће се наставити - истакла је.

Канадска влада се званично извинила у парламенту за свој резиденцијални школски систем 2008, признајући да је било распрострањеног физичког и сексуалног злостављања у школама, а у оквиру поравнања са преживелима морала је да исплати више од 3,23 милијарди канадских долара (2,68 америчких) у руке преко 26.700 оштећених, према извештају објављеном почетком ове године.

Домородачки лидери навели су то наслеђе злостављања и изолације као основни узрок епидемијских стопа алкохолизма и зависности од дрога у резерватима.

У току су планови за довођење форензичких стручњака који ће идентификовати и репатрирати остатке деце пронађене закопане на локацији Камлупс. Ова школа радила је између 1890. и 1969, кад је савезна влада преузела операције од Католичке цркве и водила је као дневну школу до затварања 1978.

После језивих открића која су шокирала нацију, у међувремену је објављено да су четири католичке цкрве на западу Канаде запаљене, укључујући две у Британској Колумбији, на подручју на којем живи аутохтоно индијанско становништво.

Прво је рано ујутро 21. јуна запаљена Црква Светог Срца у Британској Колумбији, а два сата касније стигла је дојава о пожару у Цркве Свети Грегори. Цркве су биле дрвене и свака стара најмање 100 година. Свети Грегори подигнут је 1910, а Црква Светог Срца следеће године.

Још две цркве - Свете Ане и Католичка црква у Чопаки - су спаљене. Власти Канаде сматрају да су пожари "сумњиви" и покушавају да их повежу са претходним пожарима у црквама у Пентикшону и Оливеру.

Премијер Канаде Џастин Трудо је још након првог открића масовне гробнице потврдио да то није изоловани случај и да је згрожен "срамотном политиком која је узимала домородачку децу из њихових заједница''.

- Нећемо се крити од тога. Морамо признати истину. Резиденцијалне школе биле су стварност - трагедија која је постојала овде, у нашој земљи, и ми се морамо томе прилагодити. Деца су одузимана породицама, враћана оштећена или уопште нису враћана - рекао је Трудо. Он је позвао канадску Католичку цркву да преузме одговорност и рекао да је као католик “јако разочаран” позицијом коју је црква заузимала протеклих година. Након тога се огласио и папа Фрања, који је изразио тугу због открића посмртних остатака ученика, али није понудио извињење у име Римокатоличке цркве како је затражио Трудо.

“Вашингтон пост” пише да је папа под све већим притиском да се извини за улогу Католичке цркве у резиденцијалном школском систему. Неки католички редови који воде школе и лидери Англикансе и Уједињене цркве у Канади, који такође воде школе, извинили су се.

Али, папа још није.

Блиц, Милијана Миликшић

Around 1,000 Indigenous child victims found in Canada in less than a month