Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хидротерапија је терапијска метода која се заснива на контролисаним покретима, температури и притиску воде.

Ова врста физикалне терапије, пише Стетоскоп, даје одличне резултате код различитих повреда коштано зглобног и мишићног система, као и код различитих обољења (Алцхајмер, циркулација, неуролошке манифестације и друго). Хидротерапија се одвија у базенима специјално намењеним за ту сврху, у рехабилитационим установама, неким спа центрима и бањама, под контролом физијатра и физио-терапеута.

Хидротерапија је одлична за зглобове

Хидротерапија има благотворно дејство на зглобове, помаже њихов опоравак и враћање функционалности. Бањеско лечење се често препоручује после уградње вештачког кука или операције колена. Постоји широка лепеза болести и стања где хидротерапија даје добре резултате, нека од њих су:

Реума

Артритис

Спортске повреде

Деформитета кичме (сколиоза и кифоза)

Парализе и парезе.

Дечија церебрална парализа

Повреде зглобова

Смањена покретљивост мишића

Хронична бол

Апсолутне контраиндикације постоје код особа са хидрофобијом, епилепсијом, отвореним ранама, инфекцијом, инконтиненцијом и срчаном слабошћу.

Хидротерапија није исто што и пливање. Ево како делује… 
Врста вежбе, дужина третмана и температура воде комбиновано производе терапијски ефекат. Током вежбања се појачава циркулација, мобилисани су ослабљени зглобови и мишићи. Цело тело се загрева због топле воде и вежбања, то доводи до ширења крвних судова и циркулација на периферији је појачана. Бенефити за пацијента су многоструки:

Смањује се бол

Мишићи ослобађају грчева

Пбољшава покретљивост зглобова

Враћа се меморија и тонус парализованих мишића

Мишићна снага и издржљивост се повећавају

Смањена укоченост, бољи баланс и координација

Нерви су стимулисани и циркулација побољшана

Расте укупна покретљивост болесника

Како хидротерапија изгледа

Водена средина омогућава лакше изођење покрета и вежби, што је нарочито важно после повреда и обољевања, када је мишићна снага смањена тако да пацијент може да изведе покрет који ван воде неизводљив. Подиже ниво ендорфина који је природни аналгетик, побољшава циркулацију, подиже ниво имунитета,поможе приликом варења и обезбеђује вам добар сан.Све хидротерапијске процедуре могу се поделити на локалне и опште, ту се убрајају купке, тушеви, вежбе у води и хидромасажа. Према температури воде разликујемо хладне (10-20ºЦ), свеже (21-27ºЦ), млаке (28-33ºЦ), индиферентне (34-35ºЦ), топле (36-38ºЦ) и вреле (39-42ºЦ).

Хидромасажа

Хидромасажа је водени третман у хидромасажној кади, где се млазницама под високим напоном стимулише циркулација и подстиче лимфна дренажа. Постоје две врсте хидромасаже.

Вртложна масажа је врста подводне масаже у кадама. Посебним апаратима се усисава вода из каде, а затим млазом усмерава на жељени део тела, и постиже ефекат лагане вибрације.

Подводна масажа је масажа јаким воденим млазом испод површине воде. Покрети се изводе посебним редом.

Пацијенти под контролом терапеута улазе у хидромасажну каду, где им се на основу дијагнозе и жељеног резултата индивидуално одређује третман. Физиотерапеути уз помоћ туша под притиском прелазе преко болног и повређеног ткива, што веома брзо даје видљиве и успешне резултате.Често се примењује код опоравка после повреда, миалгија, дегенеративних болести локомоторног система, а посебан опрез је потребан код деце.

Бањски центри и одмаралишта

Хидротерапија је у великој мери заступљена у оквиру бањских рехабилитационих центара. У нашим крајевима, овакав вид лечења је традиционално присутан стотинама година, а Србија има бање специјализоване за широк спектар обољења. Терапија може бити корисна код кардиоваскуларних обољења и респираторног система, повреда и поремећаја локомоторног система, затим у рехабилитацији онколошких болесника дечјег узраста. Продужена рехабилитација се спроводи као лечење, али и као превенција. Захваљујући свом туристичком потенцијалу, бањски центри су постали дестинације пуне забавних садржаја, па није неуобичајено да читаве породице летовање проведу управо овде! Цене транспорта и смештаја су углавном приступачне, а осим дружења, веома је важан опоравак читавог организма и код здравих особа.

Стетоскоп