Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан, 5. децембра 1901. године, у Чикагу је рођен Волт Дизни. Аниматор, цртач стрипова, продуцент, режисер, сценариста, оснивач Дизниленда и компаније „Волт Дизни“, многима је прва асоцијација на цртане филмове. Ово је шест ствари које би требало да знате о магу анимације.

Где је Волт Дизни провео детињство?

Као дечак, Волт Дизни је са родитељима живео на фарми поред места Марселин у Мисурију. Отац је био столар, бавио се пољопривредом и сточарством а мајка - учитељица. Био је једно од четворо деце у породици и често су му друштво за игру биле животиње са фарме. Још у раном детињству, примећен је његов дар за цртање.

Када је Дизни отворио први студио за анимацију?

Заједно са Јубом Иверксом, 1922. године, Дизни је покренуо мали студио у коме су, уз коришћење половне камере, настали његови први кратки анимирани филмови рекламне садржине. Ипак, студио је радио само годину дана, јер су партнери морали да прогласе банкрот, пошто су били жртве једног Њујоршког филмског дистрибутера.

Који је први дугометражни Дизнијев анимирани филм?

После селидбе у Калифорнију, Волт је уз стрица и брата покренуо филмско предузеће, касније познато као „Волт Дизни студио“, где, у Лос Анђелесу, креира и свој први оригинални лик зеца Освалда. 

Ипак, први дугометражни анимирани филм био је Снежана и седам патуљака из 1937. године.

Сам Волт је учествовао у раду на сваком сегменту филма. После упеха прве анимиране бајке, уследили су Пинокио, Дамбо, Бамби... 
Чиме се Дизни још бавио?

Рану каријеру Волта Дизнија узурпирао је Први светски рат, током којег је био ангажован као возач Црвеног крста у Француској и Немачкој. Такође је у Канзасу једно време помагао оцу у разношењу новина.

Како је настао лик Микија Мауса?

Дизни је са пословним партнером Иверксом развијао лик веселог и несташног миша - Микија Мауса од 1927. године. Први запажени анимирани филм са Микијем Маусом, био је Пароброд Вили, који је, када се појавио 1928. године, био права сензација.

Волт Дизни је свом јунаку Микију „давао свој глас“ све до 1947. године.

Колико Оскара је добио Волт Дизни?

За свој рад, током богате каријере, Волт Дизни је добио укупно 21. награду Америчке филмске академије Оскар, и једно признање постхумно, што га сврстава у рекордере по броју освојених награда које додељује Академија.

"Whistle While You Work" from Disney's Snow White and the Seven Dwarfs | Disney Princess Sing-Alongs

РТС, Britannica.com