Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Недавна вест да црвено и прерађено месо није толико шкодљиво колико се годинама уназад писало и инсистирало, обрадовала је многе и данима је била једна од важнијих на новинским ступцима. Много мање медијске пажње добила информација у Њујорк тајмсу да је студија о томе била финансијски подржана од стране индустрије.

Студија, коју је потписао канадски епидемиолог професор Бредли Џонстон, потпуно је збунила потрошаче. Они више не знају коме да верују, јер и тврдње да се месо доводи у директну везу са срчаним обољењима и раком, и ове које указују да црвено месо није толико штетно по здравље, долазе од компетентних научника.

Но, Њујорк тајмс доводи у сумњу најновије истраживање тврдњом да је др Џонстон повезан са прехрамбеном и месном индустријом, за коју је и раније радио плаћена истраживања. Он није негирао тврдње, али је саопштио да његова веза са индустријом није имала никаквог утицаја на студију и њене резултате. Признао је да је за једно истраживање новац добио 2015. године, али по правилима, то није морао да пријави, јер се сукоб интереса мора пријавити уколико га је било у периоду од последње три године.

Најутицајнија европска организација за заштиту потрошача БЕУЦ, која је кренула у неколико нових акција против моћних индустрија, истиче да се међу њима као најтврђе издвајају фармацеути, произвођачи пестицида и, посебно, индустрија хране.

По процени Светске здравствене организације, црвено и прерађено месо сврстано је у канцерогена, па да би се смањила ризик да се оболи од рака, здравствени радници из читавог света препоручују смањивање уноса.

Новине Торонтo