Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ребека Чуран из Садберија у Канади приметила је да су јој нос и брада из године у годину све већи. Порасле су јој и шаке, а број ципела се током времена повећао са 41 на 43. Била је очајна, а сваки рођендан би провела у сузама, јер није могла да схвати шта јој се дешава.

Данас 29-годишња социјална радница била је код више од десет лекара, али нико није могао да објасни шта узрокује Ребекине физичке промене.

"Постављали су ми погрешне дијагнозе: гранични дијабетес, генерализовани анксиони поремећај, депресију и синдром полицистичних јајника", каже она.

- Рекла сам тој докторки да ми се лице мења, да сам све ружнија и да не разумем зашто се гојим, јер скоро ништа не једем.

Крајем марта 2019. та докторка је послала Ребеку на анализу крви код које се мери садржај фактора раста ИГФ-1, сличног инсулину, а који контролише раст ткива и костију у телу. Референтна вредност је између 97 и 297, зависно од старости, а Ребеки је измерено запањујујућих 1015. Додатни тестови су показали да има бенигни тумор на хипофизи, жлезди у мозгу која ослобађа хормон раста. Тумор је узроковао редак поремећај акромеагалију - појачано лучење хормона раста, због кога органи постају абнормално велики.

На основу фотографија, Ребека Чуран закључујуе да је 15 година живела с тим поремећајем. У априлу ове године тумор јој је уклоњен кроз нос, а за само неколико месеци, шаке, стопала и карактеристике лица вратили су се до првобитне величине.

Агенције