Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Али чувајте свој мобилни телефон

Програми за праћење и надзор на мобилном телефону могу се наћи у слободној продаји. Цене се крећу од 8 до 15 долара месечно и на интернету се увелико оглашавају. Стручњаци кажу да одбране нема - само држите на оку свој телефон.

Праћење и надзор на дигитални начин помоћу разних апликација, када не знате ко вас прати и зашто противзаконито је и злонамерно, упркос томе што су такви огласи чести на интернету и у слободној продаји.

„И у слободној продаји и у слободној понуди таквих апликација, па чак и хардвера. Рецимо на једном сајту можете пронаћи апликацију која се легално инсталира на телефоне и служи за праћење власника телефона. На сајту који продаје детективску опрему може се наћи низ хардверских додатака или решења за праћење других особа. На крају, и мобилни оператери нуде специфичне видове могућности праћења, рецимо, да свом кућном љубимцу, или чак, свом детету купите огрлицу или сатић са картицом за мобилну телефонију“, напомиње Воја Гашић, новинар часписа Пи-си прес. 
На Факултету безбедности истичу да је довољно на интернету да укуцате претрагу најјефтинијих програма за „спај“ варијанту на андроиду и појавиће се десет најпопуларнијих апликација. Месечна цена је од осам до петнаест долара, а оне скупље се плаћају и до 100 долара.

„Сви ти софтвери углавном, провлаче се као легални јер се користе варијантом контроле родитеља над децом. Да би родитељи знали с киме деца комуницирају, где одлазе, с киме се састају и пратили њихову коресподенцију, јер малолетници данас масовно користе телефоне, још од најнижег узраста, нажалост. Тако да је у том контексту легитимност тог софтвера позитивна и пролази све оне законске осове у земљама Европске уније и генерално у свету. Наравно до оног момента док се не наруши приватност, што је релативно тешко доказати“, наводи професор др Горан Ј. Мандић са Факултета безбедности.

Неке апликације се отворено рекламирају.

„Као, шпијунирајте свог партнера да видите да ли је веран, или пословног партнера да проверите да ли је хтео да снизи цену, а није вам рекао, и тако даље“, додаје Гашић.

Компанија „Гугл“ је прошлог септембра уклонила око 1.500 апликација за које је потрврђено да у себи садрже злонамерни код. Најчешће се ради о рекламама које неко шаље, а не знате ни одакле долазе, нити коме су упућене. Сви ти подаци се скупљају на једном серверу и могу бити злоупотребљени.

Закључавајте телефон

Једина заштита од нежељених праћења јесте да чувате свој телефон.

„Један од предуслова је да непажљиво рукујете својим телефоном, а то значи да телефон није закључан шифром и притиском прста, а други услов је да неко то жели да злоупотреби. Све остало је на дохват руке, напомиње професор Мандић.

Владимир Паликућа, РТС