Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Солуну је за време Првог светског рата, 2. априла 1917. године, Српски војни суд покренуо процес против групе официра, укључујући генералштабног пуковника Драгутина Димитријевића Аписа. Био је то обрачун регента Александра Карађорђевића и првака Радикалне странке Николе Пашића с Аписом и официрима који су 1903. извршили Мајски преврат и 1911. организовали тајну патриотску организацију "Црна рука". Оптужбе за припремање побуне у војсци, за преврат и убиство регента и српског премијера Николе Пашића нису доказане, али је Суд девет оптужених осудио на смрт и двојицу на 15 година робије.
Велики војни суд делимично је преиначио пресуду, али су Апис, мајор Љубомир Вуловић и Раде Малобабић стрељани на Солунском пољу 26. јуна 1917.
На основу сачуваног Вуловићевог писма, процес је 2. јуна 1953. обновљен и Врховни суд Србије рехабилитовао је Аписа и остале невино осуђене.

За време свог боравка у војном затвору, Апис је написао своју последњу вољу и тестамент 11. јуна 1917:
„Умирем невин, али са сазнањем да је моја смрт потребна Србији за неке више разлоге. Можда сам, а не желећи то, грешио у своме раду као патриота... Можда нисам знао за српске интересе. Али, чак и да сам за то крив, знам да сам једино радио за добробит Србије“.