Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Опушци од цигарета чине невероватну једну трећину укупног пластичног отпада на планети и веома је дискутабилно да ли уопште штите пушаче од дуванског дима, истичу научници са Лондонске школе за хигијену и тропске болести и траже од Велике Британије и власти широм света потпуну забрану филтера на цигаретама.

Осим тога што чине огроман део у загађивању животне средине, научници тврде да филтери на цигаретама не штите пушаче на начин на који се представља и да због њих цигарете нису мање штетне.

Цигарете са филтером су се први пут појавиле 50-их и примарно су направљене од целулозног ацетата. Испрва су били осмишљени као начин да се смањи излагање бројним штетним хемикалијама, за које су научници у то време почели да сумњају да изазива рак.

Убрзо је, међутим, постало очигледно да улогу за коју су намењени нису обављали како је планирано.

Упркос томе што филтери могу да блокирају крупније честице, као катран, они не спречавају ситније честице које пробијају дубље у плућа. Штавише, уживаоци чешће још јаче и дубље удишу, јер филтери доприносе на пријатности приликом пушења и смањују иритирање плућа.

Иако се целулозни ацетат распада брзо распада у року од неколико месеци под правим условима, баченим опушцима цигарета најчешће је потребно више од десет година да нестану. 
То их чини и једним од највећих еколошких проблема, посебно у времену када је планета презагађена пластичним отпадом. Око 5,5 билиона цигарета се годишње попуши на планети. Од тога мало мање од пет билиона је са филтерима, а две трећине опушака се неодговорно одлаже.

Организација "The Ocean Conservancy", која се више од 30 година бави чишћењем обала и плажа, наводи да већ 32 године филтери од цигарета су најчешћи отпад који се може пронаћи. Група истиче да они чине трећину сакупљеног отпада и далеко су присутнији од пластичних флаша, чепова, есцајга и сламчица.

Докази о њиховој неефикасности и негативном утицају на животну средину, индустрија цигарета остаје при ставу да су цигарете са филтером „здравије“.

Постоји још много доказа да је формула филтера промењена тако да аутоматски пожуте када се пуши цигарета како би преварили пушача да служе нечему. Такође су уведене и дубиозне иновације, попуткао ситне рупице на њима које, наводно, смањују количину дима који се удише.

У извештају у Бритиш медикал џорналу (British Medical Journal), научници су ургирали власти Велике Британије и других земаља да потпуно забране филтере на цигаретама

„Упркос томе што су филтери најчешће сакупљени отпад на свету, индустрија је у највећој мери успела да избегне јавни прекор према пластичном отпаду, какав су, примера ради, Мекдоналдс или Старбакс осетили", навели су научници.

РТС, GIZMODO/EARTHER