Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Балканска дијаспора о изборима у Канади и Трудоу 

„Хвала вам што верујете у нас и то да земљу водимо у правом смеру“, изјавио је Џастин Трудо пошто је добио другу шансу на изборима.

Пошто је Либерална странка освојила највише места у канадском парламенту, Трудо је обећао да ће његова партија „имати владу која брине о свима“.

А шта о тесној победи Трудоа мисли један део грађана који свакако припадају „свима“ којима се канадски премијер обратио.

Канада је позната као дом за велики део балканске дијаспоре.

Према попису из 2016. године, у Канади живи више од 288.000 људи пореклом из неке од балканских земаља.

Због либералне политике према имигрантима, Џастин Трудо је побрао симпатије мањинских заједница, сматра Елвис Бајрам Наболи, тридесеттрогодишњи новинар из Албаније, који се пре две године доселио у Канаду.

„Нисам једини који мисли да је, иако тесна, Трудоова победа добра за албанску заједницу“, каже Наболи за BBC.

„Сви смо ми Канађани“

Да је Трудо задобио симпатије балканске дијаспоре, сматра и Александар Ступар, пореклом из Босне и Херцеговине. Струпар има 50 година, од којих последњих 25 живи у Канади. Њему победа Трудоа не представља „никакво изненађење“.

„Имигранти обично имају већу тенденцију да гласају за либерале, него за друге партије, јер су отворенији по питању имиграције, слобода и права“, каже Ступар.

Трудо се током кампање није посебно обратио заједницама земаља са Балкана.

„Ми смо сувише мали за било кога, колико год мислили да смо велики. Политичари се увек обраћају већим групама, због броја гласова“, каже Ступар.

То што се премијер није посебно њима обратио, Наболи не замера.

„Нема сумње да се Трудо обраћао мањинским заједницима како би добио њихову подршку, али није разговарао са одређеним групама, јер, на крају крајева, сви смо ми Канађани“, каже Наболи.

„Колико пара, толико музике“ и „ништа лоше по балканску дијаспору“

Наболи додаје да су либерали током кампање истицали важну улогу имиграције у економском напретку Канаде.

„Обећали су да ће до 2021. године повећати број придошлица за чак 400.000, а свакако верујем да би албанска заједница могла да има користи од овакве политике“, каже Наболи.

Сличног мишљења је и Ступар.

„Трудо потиче из породице која се борила за људска права, тако да може ништа бити лоше по било моју мањинску заједницу, па ни специфично балканску.“

Осврћући се на скандале који су обележели Трудоов мандат, Ступар каже да је канадски премијер имао „испаде у прошлости“.

„Они се могу окарактерисати као детињасти, али су то неке ствари које су пре двадесет година биле прихватљиве, а данас нису.“

Ипак, изборне резултате, обећања и предстојеће потезе описује чувеном флоскулом са ових простора.

„На крају се све сведе на ‘колико пара, толико музике'“, каже Ступар кроз смех.

„Добар исход за све који живе у Канади, а и ван ње“

Новинар Предраг Благојевић већ две године са породицом живи у Ванкуверу.

Њему се најављена мањинска влада уз подршку Нове демократске партије Џагмита Синга чини као „врло добра опција“.

„Бирачи који су прошли пут подржали либерале, овог пута су могли да их казне за неиспуњена обећања и лоше потезе, а притом су имали за кога да гласају, али да тако не одступе значајније од својих политичких убеђења“, каже Благојевић за BBC.

Благојевић додаје да је очекивани коалициони партнер у мањинској влади већ испоставио списак најбитнијих захтева - боље здравствене заштите, борбе против климатских промена, снижавање трошкова становања и животних трошкова, као и заштите староседелаца.

„Део ових захтева би могли да подрже и Зелени, што новој влади даје додатну сигурност.“

„Из угла политичких програма, ово је веома добар исход за све који живе у Канади, али и ван ње“, каже Благојевић.

Колико има „наших“ у Канади?

Према попису из 2016. године, када је реч о становницима који у пољу за етничку припадност упишу име неке од земаља са Балканског полуострва, у Канади највише има Хрвата - 134.000.

На другом месту су Срби, којих има 96.530, док треће место припада Македонији, чије порекло истиче чак 43.110 људи. Са 40.470 становника, Словенија се налази на четвртом месту. Занимљиво је да чак 38.480 људи себе сматра Југословенима. У Канади има 36.185 Албанаца, 26.740 оних пореклом из Босне и Херцеговине, док Црногораца има тек нешто више од 4.000.

Резултати пописа показују да се 2.865 становника као државу свог порекла наводи Косово и Метохију.

Какву владу ће формирати Трудо?

Тесна победа значи да ће Трудо вероватно бити на челу мањинске владе.

Либерална странка освојила је највише места у парламенту, али други мандат посланика биће много тежи, пошто ће при доношењу закона морати да се ослањају на друге странке.

Очекује се да ће либерали добити 156 места, 14 мање него што им је неопходно за већину.

Ривалска Конзервативна партија десног центра освојила је 122 мандата - 27 више него што је имала у претходном саставу парламента.

Овакви изборни резултати могли би да буду добра вест за левичарску Нову демократску партију и њеног лидера Џагмита Синга који би могао да има кључну улогу у прављењу нове владе.

Брига о свима

Велики број инжењера, научника, лекара и уметника, који су до скоро живели у Сједињеним Државама, сада се склања од антиимиграционих прописа те земље.

Канада тренутно профитира на том таласу, сматра Благојевић.

„То је најчешће случај са грађанима азијских земаља, делимично са Јужном Америком и источном Европом, па је (у контексту Трудоове изјаве о ‘бризи о свима’) Балкан прилично занемарљив и као регија и по броју становника који овде живе“, каже.

Додаје да таква изјава „не може да се посматра из угла нације, већ се пре односи на економски статус, односно да обухвата и сиромашније грађане“.

BBC Неwс на српском