Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Чувар срца и здравља, боља од лекова!

За јабуке се дефинитвно може рећи да су воће које нас држи подаље од лекара, ево и због чега...

Јабукa је лековита, али само ако се једе цела. Њена кора смањује производњу хормона ангиотензина који сужава крвне судове услед чега расте притисак. 

За јабуке се дефинитвно може рећи да су воће које нас држи подаље од лекара. Богате су антиоксидантима који, доказано је, умањују ризик од превремене смрти, посебно од срчаних болести. Ово воће смањује и ризик од дијабетеса, па чак и појединих врста рака. Научници са универзитета у Оксфорду упоређивали су ефекат лекова за снижавање лошег холестерола и редовног конзумирања јабука. Резултати су показали да се, у просеку, готово подједнако, било да се пију лекови или једу јабуке смањује стопа смртности од кардиоваскуларних болести. Ипак, узимајући у обзир могуће нежељене ефекте статина - лекова за снижавање холестерола, закључак овог истраживања да је боље појести једну јабуку дневно. 
Британски научници саветују да они којима је прописана статинска терапија за кардиоваскуларну болест, без обзира на лекове, јабуке једу сваког дана да побољшају своје здравствено стање. 

Дa бисте из јабука добили што више антиоксиданаса савет је да направите чај од коре. Потребна је шака кора, три до четири шоље воде, пола кашичице цимета, једна кашика меда и једна кашика лимуновог сока. У посуду ставите све састојке осим меда и лимуна и кувајте 15 минута. Процедите, додајте мед и лимунов сок.

B. Hовости