Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Србији су вести из пливања ударне само неколико минута, сати или највише пар дана, наравно под условом да је неко освојио какву медаљу на битним међународним такмичењима, па је по тој мустри током викенда својих пет минута славе поново заслужио Чаба Силађи. Први на крају трке на 50 метара прсним стилом, чијих су 27 секунди и 18 стотинки остали недостижни конкурентима на Светском купу у Берлину.

- Мислио сам да ћу изгубити у финишу. На срећу, преварио сам се. Имао сам неколико промашених завеслаја на почетку и требало ми је времена да се вратим у ритам. Срећан сам што сам победом на Светском купу завршио ову годину у великом базену. Али, немам баш времена за одмор. Одмах ме чекају тренинзи. Можда после њих падне и кобасица са пивом. Једним - после „густе“ борбе са Холанђанином Арном Камингом и Данцем Тобијасом Бјергом, 29-годишњак рођен 23. августа у Сенти стигао је мало и да се нашали.

- Новчана награда је 2.500 долара, када одбију порез, остане ми 2.000, али шта да радим. Није ни овако лоше - звучи као да му је свеједно, међутим мало ко зна да је српски рекордер на 50, 100 и 200 м после испливавања олимпијске норме одлучио да прескочи јулско Светско првенство, јер му је веома стало да буде што бољи на свом (можда) опроштајном такмичењу у каријери, следећег лета у Токију.

И првенству Европе у истој календарској години.

- Био бих под великом тензијом, а желим да без оптерећења дочекам наредну годину и у 2020. будем оптимално спреман - недавно је објаснио некадашњи основац и гимназијалац из Бечеја, где је неко време тренирао ватерполо.

Пре него што је коначно одабрао да се сам рве са таласима и штоперицом, мада су родитељи ценили да ће одустати од овог базичног спорта, јер је редовно био један од лошијих у школици пливања. Није помишљао да одустане, хтео је прво да научи све што и други, па буде први међу једнакима, побеђује… и тако је 2019. догурао до својих четвртих ОИ, прве „јаке“ сениорске медаље - бронзе на ЕП у кратким базенима 2009, одличја на Универзијадама и Медитеранским играма, (полу)финала СП, победничких постоља у Светским куповима… Не запостављајући образовање, па је „олимпијац са инжењерском дипломом, који не воли парадајз“, како је сам себе описао на твитер профилу, стигао дипломирати на Технолошком факултету у Новом Саду. Ко га прати на тој друштвеној мрежи ужива у његовој елоквенцији, самокритици, хумору и ставовима о свему и свачему, јер му глава није само у базену.

Олгица Николић, Данас