Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хипертензија код деце широм света расте, показали су систематски прегледи и мета-анализе. Преваленција дечије хипертензије порасла је од 75 одсто до 79 одсто у периоду од 2000. до 2015. и била је везана за индекс телесне масе (BMI), рекао је др Иајие Зу са Института јавног здравља при Универзитету Оксфорд у Енглеској.

У 2015. години преваленца хипертензије у дечјој популацији кретала се од 4,32 одсто у доби од 6 до 3,28 одсто у доби од 19 година, досегнувши максимум 7,89 одсто у доби од 14 година, објављено је у "ЈАМА Педиатрицс".

"Високи крвни притисак код деце повезан је са есенцијалном хипертензијом у одраслој доби и штетним доживотним кардиоваскуларним ефектима", рекао је др Зу.

"Ова студија је први преглед глобалне преваленције хипертензије код деце на основу мерења крвног притиска из најмање три одвојене ситуације", додао је он.

"Код деце је мерење крвног притиска релативно компликовано и нестабилно, па га треба поновити током најмање три различите посете да би се избегли лажни позитивни случајеви", рекао је доктор и додао, да су донедавно недостајале поуздане процене преваленције дечије хипертензије. 
Претходна мета-анализа известила је, на пример, о учесталости преваленције дечје хипертензије на 11,2 одсто, али та анализа је укључивала студије са само једним мерењем крвног притиска.

Преваленција од четири одсто је важна, приметио је др Стивен Данијелс са Универзитета Колорада. Он указује на чињеницу да је хипертензија релативно честа код деце и адолесцената, што значи да ће педијатри децу са хипертензијом сретати у рутинској клиничкој пракси.

"Преваленцију педијатријске хипертензије тешко је дефинисати из више разлога. Крвни притисак се нормално мења с годинама и са порастом телесне масе, што значи да је успостављање јединственог броја за систоличко и дијастоличко повишење крвног притиска тешко, посебно за млађу децу", објаснио је др Данијелс.

Овај систематски преглед обухватио је 47 студија деце, узраста од 6 до 19 година, у периоду од 1994. до 2018. са најмање три одвојена мерења крвног притиска. Будући да су укључене студије пре него што су постале нове смернице, истраживачи су користили стандардизоване дефиниције хипертензије засноване на четвртом извештају Националне радне групе за високи крвни притисак (НХБПЕП) за децу и адолесценте.

Прекиди високог крвног притиска рачунају се истовремено за варијације у старости, полу и висини.

Деца са прекомерном тежином имала су знатно већу преваленцију од деце са нормалном тежином, приметили су аутори.

Преглед података из 2015. показао је да је преваленца хипертензије износила 4,32 одсто у доби од 6, 7,89 одсто у доби од 14 година и 3,28 одсто у доби од 19 година.

Овај налаз је у складу са клиничким посматрањем адолесцената са трајно високим крвним притиском, посебно у периодима наглог раста, који касније могу да имају нормалан крвни притисак у адолесценцији и младој добу.

"Важно је да се адолесценти са хипертензијом током времена прате како би се утврдило који ће адолесценти постати здравији и који ће развити константну хипертензију", рекао је др Данијелс.

Истраживачи су приметили да анализа има неколико ограничења. Темељне студије су имале значајну хетерогеност, а ограничени број студија о прехипертензији и хипертензији стадијума 1 и 2 повећао је неизвесност збирних процена преваленције.

Medpage Today