Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

углавном између Трудоа и Шира

Лидери шест странака суочили су се у понедељак у дебати на енглеском језику, која је у највећој мери била обојена међусобним нападима између двојице водећих, лидера либерала и конзервативаца, Џастина Трудоа и Ендруа Шира. Остали, лидерка Зелених Елизабет Меј, НДП-а Џагмит Синг, Блока Квебеква Ив-Франсоа Бланшет и Народне странке Максим Берније, углавном су се задржавали на својим најзначајнијим ставовима.

Шир је окарактерисао свог главног ривала Трудоа као маскирану лукаву и превртљиву особу која је изгубила морални ауторитет да влада. То је поткрепљивао дешавањима око фотографија на којима је Трудо са затамњеним теном, као и афером око СНЦ Лавалина, после које су оставке поднеле две министарке из федералне владе. 

Трудо је, пак, са своје стране, оптужио Шира да не верује у климатске промене, да нема план за очување животне средине и да промовише агенду која иде у прилог најбогатијих грађана. Што се тиче СНЦ Лавалина, Трудо је само рекао да се неће извињавати због тога што је стао на страну посла за Канађане.

Лидер НДП-а Синг покушао је да задржи позитиван приступ, а лидерка Зелених Меј се трудила да задржи пажњу бирача заинтересованих за животну средину, а при том незаинтересованих за оно што промовишу друге странке.

Лидер БлокаКвебеква Бланшет држао се сепаратистичких идеја, док се народњак Берније ослањао на план о смањивању броја имиграната на ниво који би омогућио њихово успешније интегрисање. Берније је истакао да не желимо државу у којој, као у европским земљама, постоје проблеми око уклапања имиграната у друштво. Он је приметио и да нема много грађана који подржавају прихватање великог броја новодошлих усељеника. 

Трудо је приметио да се конзервативац Шир приватно слаже са таквим ставовима о имиграцији, што је овај одбацио, тврдећи да верује у поштен, уређен и саосећајан имиграциони систем.

Трудо и Шир исказали су разлике и у дискусији око права жена на побачај. Шир признаје да је, као конзервативац, против абортуса, али каже да његова влада неће доводити у питање ограничавање права на ту здравствену службу. Ту је Синг приметио да мушкарац никада не би требало да каже жени шта да ради са својим телом, а Меј као једина жена међу њима, инсистира да никако неће толерисати било какав покушај ограничавања приступа абортусу.

Климатско питање добило је на већем значају, између осталог, и због говора шведске тинејџерке Грете Тунберг пред Уједињеним нацијама, и глобалних демонстрација које су потом уследиле. После речи Елизабет Меј да је крајње време за реаговање и критика које је упутила на рачун онога што је федерална влада урадила, Трудо је замерио да слоган није план за акцију. Он одговорно сматра да треба деловати, а за Мејову каже да предлаже само оно што не може дати брзе ефекте.

Синг је, у једном тренутку, приметио да се Шир и Трудо препиру око тога ко је од њих двојице гори за земљу, а да је поента њиховог представљања да се изнађе ко је најбоље решење за Канаду.

Новине Торонто