Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

После манастира Жича и Пећке патријаршије, осам векова самосталности српске православне цркве биће обележено и у Београду. Свечаној академији, сутра увече, присуствоваће цео државни врх, а председник Србије биће одликован највишим признањем - Орденом Светог Саве Првог реда. Академик Матија Бећковић и професор Филозофског факултета Мило Ломпар, отказали су учешће и говоре на тој прослави.

Свечана академија под називом Завјет Светом Сави, у Центру Сава, биће посвећена Светом Сави, али Савино име се и не спомиње толико често ових дана, уствари, спомиње се, али, пре свега, као део Ордена који носи његово име.

Са листе говорника на свечаној академији скинута су имена историчара књижевности и филозофа Мила Ломпара и академика Матије Бећковића, на њихов захтев. Професора Ломпара видели смо данас, уз осмех је кратко поручио: "Немам коментар", а академик Бећковић се одазвао нашем позиву и објаснио нам зашто остаје код куће.

"Кад сам чуо шта Горан Весић мисли о мени, нисам се осећао достојним да говорим на свечаној академији поводом 800 години аутокефалности Српске православне цркве", казао је Бећковић.

Српска православна црква је потврдила: за председника Орден Светог Саве Првог, за његовог генералног секретара другог реда. Уместо у Патријаршијском двору, та највиша црквена признања биће им највероватније уручена на већ поменутој прослави.

Једном приликом професор Богословског факултета Радомир Поповић рекао је да однос између Цркве и Државе треба да буде као симфонија. Какве тонове чује данас?

"Црква не би требало да се бави политиком, јер тиме се бави држава, а држава не би требало да се бави питањима духовности, јер то је ствар цркве, и углавном смо у тим релацијама", објаснио је Поповић, наводећи да у неким сегментима има и покушаја мешања.

Литургије у Жичи и Пећкој патријаршији, а у Београду свечана академија и изложба у Музеју СПЦ.

"Можда је то могло и на неки репрезентативнији начин, да имамо госте свих помесних православних цркава - има девет патријаршија, још пет аутокефалних цркава - да буду наши гости итд. Можда се могло то ипак мало боље осмислити, али хвала Богу да је и овако", каже Поповић.

Велики јубилеј, осам векова прошло је од када је Свети Сава убедио Васељенског патријарха и никејског цара да српској цркви одобре аутокефалност. А баш у данима таквог јубилеја, таблоиди у свом стилу, најављују откривање праве истине о српској цркви.

Ненад Нешић, Н1