Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Почелe да чистe „острво смећа“ у Пацифику

Огроман плутајући уређај холандских научника, осмишљен да очисти „Велики пацифички тепих смећа“ који сада покрива површину три пута већу од Француске, успешно је извео прву акцију чишћења отпада са површине највећег океана на Земљи.

Бојан Слат, творац пројекта „Оушн клинап“ (Ocean Cleanup), објавио је на Твитеру да је више од 600 метара дугачка плутајућа направа успешно извела своје прво сакупљање отпада.

„Наш уређај за чићење коначно хвата пластику, од џиновских мрежа тежине тоне до микропластике! Такође, је л' неко изгубио точак“, написао је уз фотографију Слат.

Од 600.000 до 800.000 тона рибарске опреме се годишње или одбаци или изгуби у мору. Осим тога, „острво смећа“ се годишње повећа за још осам милиона тона пластичног отпада који дође са копна.

„Велики пацифички тепих смећа“ налази се између Хаваја и Калифорније, а ту одржавају морске струје, које сваке године доносе још смећа.

Велики систем за чишћење осмишљен је не само да прикупља крупан пластични отпад, већ и најситније делиће. Пластична препрека која плута на површини има три метра дугачко сито испод површине, које треба да „зароби“ пластику, а да не нашкоди живом свету.

„Концепт функционише, темељи су добри. Сада је на реду усавршавање процеса“, рекао је портпарол „Оушн клинапа“.

Наредни корак требало би да буде повећавање размере читавог процеса и ојачавање уређаја тако да може да проведе и годину дана на прикупљању пре него што треба да се врати на пражњење.

Током претходног изласка на океан, уређај није издржао и пукао је, па је морао да буде враћен на поправку. Од тада су направљене промене дизајна тако да се успори кретање направе кроз океан.

РТС, Guardian