Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Канађанин Алек Минесијан, који је пре годину и по дана комбијем усмртио 10 пешака у Торонту, рекао је полицији да припада онлајн заједници сексуално фрустрираних мушкараца који су планирали нападе на људе који имају сексуалне односе, показује недавно објављени видео-снимци. 

Минесијан се суочава са отпужбом за десетоструко убиство и 16 тачака за покушај убиства у вези са нападом 23. јула 2018. године. Оптужен је да је изнајмљеним комбијем улетео у масу пешака у Торонту када је усмртио осам жена и двојицу мушкараца старих између 22 и 94 године. Он је полицији дао изјаву само неколико сати после напада, а данас је скинута забрана објављивања записника са испитивања, преноси АП.

- Осећам да сам испунио своју мисију - рекао је Минесијан одговарајући на питање инспектора како се осећа због смрти десет особа. Он је признао да никад није имао девојку и да је возило употребио као оружје те да му је жеља била да инспирише друге напада.

- Преко Интернета сам упознао неколико момака који се осећају исто - рекао је он додавши да су они "превелике кукавице да испоље свој бес".

Минесијан, како каже, припада онлајн покрету "недобровољног целибата" (incel) а о својим сексуалним фрустрацијама имао је комуникацију на једном форуму где екстремисти исказују своје ставове.

Рекао је и да је био у контакту са Елиотом Роџером који је објавио манифест против жена које су га одбиле, а затим убио шесторо а ранио 13 одоба у пуцњави 2014. код Универзитета Калфиорнија пре него што је извршио самоубиство.

Минесијан је рекао да је "радикализован" отприлике у време када је Роџер извео напад.

- Мислио сам да је време да предузмем акцију а не само да седим са стране и трујем се својом тугом - рекао је он.

Испричао је и неколико случајева када је био одбијен од стране жена што је код њега изазвало велики гнев и фрустрацију.

Суђење Минесијану почиње у фебруару, а судија Ен Молој рекла је летос да ће његова изјава полицији бити један од кључних доказа тужилаштва као и да ће његово психичко стање бити релевантно.

Танјуг

Alek Minassian confesses in police interview after Toronto van attack