Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Коришћење спектар милиметарских таласа (mmWave) за већу брзину интернета је једна од највећих предности коју доноси 5Г - наредна генерација технологије мобилних мрежа која ће наследити 4Г ЛТЕ. Међутим, постоји одређен страх да овај спектар високе фреквенције може негативно да утиче на наше здравље.

У питању није нови страх јер јавност већ годинама има страх да радијација радиофреквенција може да повећа ризик од опасних канцерогених тумора.

А како би се ова дилема решила, Асоцијација за храну и лекове САД (ФДА), која је одговорна и за уређаје који емитују електромагнетну радијацију, је понудила одговор на ово питање.

Шта је радиофреквентна радијација (РФ)?

Ова радијација није толико опасна колико звучи и представља емисију енергије из било каквог извора, што значи да се чак и топлота коју избацује наше тело класификује као радијација. РФ радијација је само још једно име за радио таласе. А како ФДА тврди, РФ радијација је један облик електромагнетне енергије који се састоји од таласа електричне и магнетне енергије која се креће кроз простор.

Да ли је РФ радијација безбедна?

Радијација коју емитују смартфони налази се на крају слабе енергије унутар електромагнетног спектра и због тога је много безбеднија од радијације високе енергије као што су X зраци и гама зраци.

И док X зраци и гама зраци одају јонизујућу радијацију, што значи да имају довољно енергије да јонизују атом или молекул и тако оштете ДНК ћелије и доведу до појаве рака, РФ радијација то не може.

РФ радијација има довољно енергије само да помера или вибрира атоме у молекулу. То значи да она не може да изаове рак, али и даље се спроводе истраживања која се баве ефектима ове врсте радијације.

Занимљиво је и да Интернационална агенција за истраживање рака Светске здравствене организације ставља кафу и производе на бази талка у исту "потенцијално канцерогену" категорију као и РФ радијацију.

Шта се дешава са 5Г?

Надлежне организације тврде да у овом тренутку "настављају да верују да су тренутне безбедносне границе за изложеност енергији радиофреквенција прихватљиве за заштиту јавног здравља".

Лимити су базирани на фреквенцији уређаја, а 5Г има другачији лимит него остале технологије, а досадашња истраживања не указују да 5Г mWave представља здравствени ризик.

Додуше, агенције тврде и да је потребно спровести додатна истраживања како би се коначно дошло до коначног одговора о безбедности или опасности.

Ако ипак желите да будете опрезни, увек је могуће смањити изложеност РФ радијацији. Спавајте тако да телефон буде удаљен од кревета, примера ради.

Телеграф.рс