Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Годишњица, 75. по реду, највеће операције спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца икада, познатије као операција „Халијард”, обележава се у селу Прањани, код Горњег Милановца.

Манифестацији, која се одржава на месту некадашњег аеродрома, одакле су евкуисани оборени пилоти, у организацији Фондације Халијард и Амбасада САД у Србији, присуствују председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, амерички амбасадор Кајл Скот, министри, као и представници других савезничких земаља.

Потомци неколико спашених америчких ваздухопловаца су допутовали у своју прву посету Србији како би се упознали са потомцима породица које су спасиле њихове очеве и учествовали на обележавању годишњице.

Операција Халијард је била највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца икада. Спасавање је организовано од августа 1944. године, са писта направљеним у руралним деловима окупиране Србије. Акција је трајала до децембра те године.

Више од 500 ваздухопловаца је евакуисано из Прањана, захваљујући несебичној подршци српског народа, који се бринуо о ваздухопловцима, и изградио писту како би омогућио њихово спасавање.

На почетку обележавања председник Вучић, делегације САД, Италије, Велике Британије, Француске, Канаде, Пољске, општине Горњи Милановац, породице Карађорђевић и Фондације Халијард положиле су венце на споменик „Аеродром слободе и ратног савезништва САД и трупа генерала Драже Михаиловића”, а онда су интониране химне Србије и САД.

После полагања венаца, присутнима ће се обратили председник Фондације Халијард Џон Капело, пуковник у пензији Златомир Грујић, командант Команде специјалних операција за Европу Кирк Смит, амбадсадор Кајл Скат и председник Вучић.

Обележавање ће се наставити службом у локалној цркви, а након тога у Основној школи „Иво Андрић” у Прањанима биће одржан пријем и концерт оркестра Ратног ваздухопловства САД у Европи. Такође, неколико високо рангираних војних званичника САД ће учествовати у овим догађајима да би одали пошту наслеђу ових храбрих породица.

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у петак је отворена и изложба „75. годишњица спасилачке Мисије Халијард”, а амбасадор САД Кајл Скот рекао је да ће САД заувек бити захвалне српским савезницима који су у Прањанима спасли 500 америчких пилота у Другом светском рату.

Скот, који је отворио изложбу, рекао је да је Мисија „Халијард” била највећа мисија те врсте у историји ратовања. „Били смо савезници, раме уз раме, против заједничког непријатеља”, рекао је Скот, који је отворио изложбу.

Савезничке ваздушне снаге изводиле су напада на постројења у Румунији која су контролисали Немци. Многи авиони су се рушили над Србијом, обарани од стране немачке војске или након што су тешко оштећени над Румунијом. Посаде су искакале падобранима. Амбасадор САД је рекао да је 500 америчких пилота спасено захваљујући храбрости и пријатељству српског народа.

„И ова изложба прича нам ту причу и даје нам делић увида у историју”, каже Скот и наводи да се нада да ће многи присутни на изложби у недељу бити и на обележавању 75 година Мисије „Халијард” у Прањанима.

Он је навео да ће у Прањанима, где је локално становништво пре 75 година штитило и бринуло се о америчким пилотима, бити обележена годишњица Мисије „Халијард” за коју је навео да је допринела изградњи мостова пријатељства између Србије и САД.

Танјуг