Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Данској, лекарима опште праксе све чешће долазе здрави пацијенти који се плаше да нису здрави, јер им паметни сатови и специфичне апликације баш то говоре. Бомбардовани саветима о здрављу са свих страна, уз паметне апарате и апликације за контролу здравља, људи су све збуњенији и уплашенији.

Уместо да ослушкују свој организам, често непотребно траже помоћ лекара. Проблем је, између осталог, и у томе што здрави пацијенти одузимају време докторима од људи који су заиста болесни.

„Пацијенти долазе овде и  напомињу да на својој апликацији виде, да не спавају правилно ноћу, да им је мој пулс убрзан...То може да изазове забринутост иза које не стоји стварна болест“, истакла је др Агнес Енсинг.

Данско медицинско удружење основало је посебан комитет који ће размотрити проблем и могућност прављења листе одобрених апликација.

„Постоји више од 100.000 тих апликација. Једноставно нису све довољно добре да би нам пружиле тачне податке. Дакле, када неко дође до лекара, са подацима са апликације, није сигурно да ли можемо да их користимо за било шта“, напомиње  Кристина Фрослев- Фрис, Одбор за дигитализацију Данско лекарског удружења.

Уз страх и трошење сопственог и лекарског времена, када потпуно здрави људи одлазе код лекара, поставља се и питање финансија, односно начина трошења здравствених ресурса.

Нада Руменић Петрић, РТС