Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Агенција Промоција плус спровела је истраживање за РТЛ о томе шта грађани мисле о симболима НДХ и јесу ли за забрану усташког поклича „За дом спремни”. Питали су 1.300 грађана подржавају ли недавну пресуду Високог прекршајног суда којом се кажњава поздрав „ЗДС” из песме „Бојна Чавоглаве” Марка Перковића Томпсона.

Готово половина хрватских грађана, тачније 48 одсто испитаних, не подржава пресуду Високог прекршајног суда, док подршку одлуци даје готово 42 одсто испитаника. Не зна или нема став о томе њих осам одсто, док два посто испитаника не жели да се изјасни о овој теми.

Резултати показују да велика већина хрватских грађана има став о овоме, иако су јасно подељени. Занимљиво је да су бирачи највећих странака у идентичном проценту изразили став за или против: 70,5 посто ХДЗ-оваца је против пресуде, а једнако толико СДП-оваца је за пресуду.

Истраживање је дало одговор и на питање о томе шта грађани мисле о поздраву „За дом спремни”. Највећи део испитаника, њих 28,4 одсто каже да „ЗДС” мора отићи у историју, а да се Хрватска треба окренути будућности и завршити приче о 1941. и 1945. Још 21,4 одсто грађана би чак прекинуло све расправе о усташама и партизанима на 30 година, пише Јутарњи лист.

Око 19 одсто грађана сматра да је „ЗДС” поздрав којим се у Домовинском рату користио део хрватских бранитеља, 11,4 посто испитаних сматра га историјским хрватским поздравом, а усташким поздравом из Другог светског рата сматра га девет посто испитаника. Став о њему нема 6,5 одсто испитаних, за готово три посто њих поздрав је неприхватљив, осим за исказивање пијетета погинулим припадницима ХОС-а. Нешто више од један одсто испитаника не жели да се изјасни.

У истраживању су се испитаници изјаснили о забрани коришћења тог поздрава у јавности, а њих који би га забранили је мање него оних који су против такве забране. Према истраживању, забрани поздрава се противи чак 45 одсто испитаних, за забрану у сваком облику је нешто више од 30 одсто испитаника, а за забрану поздрава, али не у знаку ХОС-а, на грбу и споменицима погинулим припадницима, готово 13 одсто испитаних. Око три одсто грађана би „За дом спремни” оставило само на споменицима ХОС-овцима, док став о овоме нема 8,5 испитаника. Пола процента није желело да се изјасни.

Танјуг