Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Компанија Гугл кажњена је са рекордних 170 милиона долара јер је Јутјуб прекршио закон о праву на приватност деце.

До ове бројке дошло се нагодбом коју је Федерална комисија за трговину (ФТЦ) постигла са Гуглом.

Јутјуб, чији власник је Гугл, оптужен је да је сакупљао податке о деци млађој од 13 године без сагласности родитеља.

ФТЦ је саопштила су подаци коришћени како би се рекламама циљала деца, што је у супротности са Актом о онлајн заштити дечије приватности из 1998.

„Не постоји никакав изговор за кршење закона“, рекао је Џо Симонс, председник ФТЦ. Додао је да је компанија Гугл одбила да призна да су делови Јутјуб сервиса директно циљали децу.

Ипак, у материјалима које користи када се представља пословним клијентима, Јутјуб се представља на другачији начин. Тако је, на пример, у материјалу достављеном компанији Мател наведено да је Јутјуб лидер у допирању до деце узраста од шест до 11 година, упркос конкуренцији ТВ канала“.

Јутјуб има и посебну апликацију Јутјуб кидс.

Према нагодби, Гугл ће платити 136 милиона долара у касу ФТЦ, што је највећа сума у историји, а остатак од 34 милиона долара иде савезној држави Њујорк.

Систем мора да се мења

У склопу нагодбе, Гугл ће морати да створи нови систем како би јасно био обележен садржај за децу.

Сузан Војџицки, извршна директорка Јутјуба, написала је у блогу да ће користити вештачку интелигенцију за аутоматско идентификовање и обележавање видео клипова који „циљају млађу публику“.

ФТЦ је саопштила да Јутјубери који праве садржај за децу морају да буду обавештени да би потпада под Акт на основу којег је Јутјуб кажњен.

Поред тога, Гугл и Јутјуб ће морати да буду отворенији у објашњавању начина на који прикупљају податке.

Војџицки је рекла да је Јутјуб детаљно анализирао на који начин би могао да се обраћа деци која га користи без родитељског надзора. Навела је и да ће престати да користе реклама засноване на прикупљању података корисника који су гледали видео снимке за децу.

„За четири месеца почећемо да третирамо податке свих који су гледали дечије садржаје као да су деца, без обзира на узраст“, рекла је Војџицки.

„То значи да ћемо ограничити прикупљање података и коришћење видео клипова за децу само на оно што је неопходно за функционисање Јутјуба“.

Тајне веб странице

Компанија Гугл се истовремено суочава у Европи са оптужбама да је користила тајне, сакривене интернет странице преко којих је податке корисника достављала оглашивачима.

Фајненшл Тајмс објавио је да је Џони Рајан, извршни директор онлајна претраживача Брејва, наводно поднео доказе о томе надлежној комисији у Републици Ирској.

Рајан тврди да су његови подаци о томе шта гледа и претражује на интернету доспели „у власништво треће стране“.

Гугл је демантовао те наводе.

BBC News на српском