Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Исхрана у којој су били готово искључиво чипс и помфрит коштала је вида седаманестогодишњег Британца. Лекари у Бристолу тврде да се вид овог тинејџера   погоршао до стања слепила искључиво због недостатака у исхрани.

Од када је завршио основну школу, он је јео само помфрит и чипс, а повремено бели хлеб са шунком или кобасицом, преноси BBC. Испитивањима је код њега установљен недостатак више витамина и минерала.

На прегледу са 14 година жалио се да је уморан и да се не осећа добро и тада му је установљен недостатак витамина Б12 и дати су му суплементи, односно витаминске таблете. Међутим, он није променио своје лоше навике у вези са исхраном, па је три године касније готово остао без вида.

Докторки која га лечи је рекао да је имао одбојност према одређеној храни и да је због тога није јео.

„Није ни гојазан ни неухрањен, али му је стање вида такво да испуњава критеријуме да буде проглашен слепим”, наводи докторка. Постављена му је дијагноза нутритивне оптичке неуропатије која може да се лечи уколико се на време открије. Иако је ово редак случај, лекари упозоравају да су већем ризику од настанка проблема са видом изложени вегани.