Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

...која рехабилитује четништво

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић се први пут огласила поводом напада код Книна, када је Србе који су гледали утакмицу Црвене звезде напала група маскираних људи.

Колинда Грабар Китаровић је у интервјуу за ХРТ рекла да "насиље увек и свуда осуђује, али да се сваки инцидент који се догоди између хрватских грађана разних националности не може квалификовати 'а приори' као етнички инцидент, односно етнички мотивисано насиље". Сматра да је "врло неодговорно" када политичари коментаришу и етикетирају инциденте код Книна занемарујући стварне чињенице које су утврђене званичном истрагом.

"То је врло опасно јер то изазива нову спиралу насиља, нетолеранције и изгреда и такву врсту политичке неодговорности нећу допустити", нагласила је хрватска председница.

На питање како коментарише изјаве које долазе са српске стране о догађајима у Книну, Грабар Китаровићева је одговорила да "Хрватској неће делити лекције држава која се није суочила са властитом историјом".

"Држава која не само да није признала великосрпску агресију, злочине и геноцид који су почињени у њено име, држава која још и дан-данас скрива податке о несталим хрватским бранитељима и цивилима, што је за мене пресудно питање међудржавних односа. Свакако Хрватској неће држати лекције државе која је рехабилитирала четништво и србијански фашистички режим из Другог светског рата", изјавила је Грабар-Китаровић.

Додала је да Хрватска жели стабилне односе са Србијом и да је то пре свега у интересу српских и хрватских мањина, али да неће, каже, наседати на провокације.

"Нећу допустити да нас се увуче у вербални рат, али исто тако жестоко ћемо бранити хрватске националне интересе", закључила је председница Хрватске.

Председница Хрватске коментарисала је и то што је председник Србије тражио да Хрватска не користи стално израз "великосрпска агресију".

"Не да је тражио од мене да не спомињем великосрпску агресију, већ је то и молио. Као што видите молба му није услишена. Великосрпска агресија јесте забележена, нажалост, крвавим словима у хрватској историји. Она је само још један тоталитарни режим и треба бити и третиран као такав. Она је пропала, она је поражена", рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Поручила је "онима који прете Хрватској" да никада више "ни један србијански тенк неће ући у Вуковар, нека се нитко тиме не заварава".

РТС