Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Амерички председник Доналд Трамп добио је дрвени кип, висок осам метара, у Словенији, домовини његове супруге Меланије.

Ова конструкција приказује Трампа са његовом карактеристичном физуром, у плавом оделу, са белом кошуљом и црвеном краватом, док је његова десна рука високо подигнута као на њујоршком Кипу слободе.

Када се активира механизам, отварају се црвено обојена уста кипа и виде се као ајкулини зуби. „Као и сви популисти, статуа има два лица. Једно је хумано и лепо а друго је оно вампирско“, каже креатор статуе Томаж Шлегл.

Статуа је постављена прватном поседу, међу зеленим и заобљеним брдима у успаваном селу по имену Села при Камнику, 30 километара североситочно од престонице Љубљане. Статуа има привремену дозволу и треба да буде уклоњена на Ноћ вештица 31. октобра а неки локални становници, незадовољни њоме, предлажу да она тог дана буде спаљена.

„Ја сам мислио да ће то бити једна фигура, статуа, али сада је та ствар нарасла и сви ми кажу да је то провокација“, изјавио је Стане Супар, на чијој земљи се Трампова статуа налази.

Аутор Шлегл, који је архитекта, брани свој пројекат и истиче да је он „провокација против популизма кога је пун цео свет“. Он додаје да је ово као Кип слободе за који данас нико не зна шта представља.

„Статуа је у пози Супермена, који може да каже или уради било шта без последица“, додаје он.

Ово није први пут да се чланови Трампове породице појављују у дрвету. У јуну је у Севници, родном граду Меланије Трамп, постављена њена дрвена статуа, која је изазвала различите реакције грађана.

Прва дама Америке, рођена као Меланија Кнавс, променија је име у Меланија Кнаус када је почела да се бави манекеством. Она дошла у Њујорк 1996. године, где је, две године касније срела Доналда Трампа.

Бета