Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Сесквипедалофобија, гелиофобија, плутофобија... 

Фобија представља изражени, трајни страх, најчешће прекомеран или неоправдан, а појављује се у вези са очекивањем специфичног објекта или ситуације.

Сигурно знате за клаустрофобију, односно страх од затвореног простора, страх од змија, паукова и висине, а портал Citymagazine.rs наводи још неке фобије за које вероватно никада нисте чули. Можда ћете се и зачудити да оне уопште и постоје.

Алиумфобија: Страх од белог лука

Ваш омиљени рецепт за хлеб од белог лука могао би изазвати напад панике код некога са изузетним страхом од белог лука. Луди који имају алиумфобију могу да почну да се тресу или осећају неспособност да дишу када су у близини белог или неког другог лука.

Фобофобија: Страх од фобије

Веровали или не, али постоји и фобија од фобије!

Сесквипедалофобија: Страх од дугих речи

Ако имате сесквипедалофобију, сигурно нећете желети да чујете своју дијагнозу будући да је и само име ове фобије дугачка реч.

Аблутофобија: Страх од купања

Ово је једна од оних чудних фобија која углавном произилази из трауматичног догађаја из прошлости.

Сидерофобија: Страх од звезда

Они који имају сидерофобију страхују од звезда и могли би да држе спуштене ролетне или навучене завесе да не би били преплављени осећајем колико је свемир огроман и неконтролисан.

Аритмофобија: Страх од бројева

Можда нисте волели часове математике у основној школи, али таблице множења могу пружити праву забринутост људима који се плаше бројева.

Плутофобија: Страх од новца

Ово је једна од оних чудних фобија која се може показати као страх од самог новца, могуц́ности обогаћивања или богаташа.

Гелиофобија: Страх од смеха

Људи са страхом од смеха - не треба их мешати са гелотофобијом, страхом да им се други смеју - могу мрзети смејање или звук туђег кикота.

Које још све фобије постоје, читајте на сајту Citymagazine.rs.