Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ако желите да смршате, али немате времена или енергије за интензивније вежбање, ходање је одлично за почетак.

Уз апликације које прате физичку активност и ГПС оријентацију на телефону, данас је лакше него икад да пратите број корака, време или раздаљину сваки пут кад кренете у шетњу.

Рецимо да ходате сат времена током дана: да ли ћете смршати? Студије говоре да хоћете - једна објављена у часопису ЈАМА Internal Medicine је установила да су особе које су ходале само 30 минута изгубиле масне наслаге - али успешност вежбања зависи од одређеног броја фактора.

„Интензитет којим ходате има кључну улогу у помагању организму да сагори више калорија и побољша кардиореспираторни систем”, каже Дениз Миклаш, лични тренер из центра за здравље и фитнес Northwestern Medicine Crystal Lake Health & Fitness Center.

Ако ходате темпом као да сте у шетњи, вероватно нећете постићи оно што желите кад је мршављење у питању. Како да убрзате корак?

„Можете да убаците интервале бржег хода у трајању од 30 до 60 секунди на сваких три до пет минута, а затим 30 секунди нормалног хода да се опоравите”, каже Дениз.

Можете и да пробате да ходате са теговима, или изаберете путању која иде узбрдо, како бисте у вежбање убацили још интервала.

„Вежбањем са интервалима бржег темпа се наставља сагоревање више калорија после завршетка тренинга услед физиолошког ефекта који се назива трошење вишка кисеоника после вежбања, или ‘ефекат накнадног сагоревања'“, објашњава Дениз. 
Исхрана је још важнија. Знате и сами да не можете да једете шта год пожелите или колико год желите оног тренутка кад почнете да вежбате.

„Да бисте смршали, треба да створите мањак калорија”, каже она.

Пола килограма је једнако 3.500 калорија, тако да је потребно да избаците 3.500 калорија сваке недеље да бисте смршали пола килограма, што стручњаци сматрају безбедним и здравим циљем.

Другим речима, „треба или да сагорите додатних 3.500 калорија или да елиминишете 3.500 калорија из исхране”, објашњава Дениз - или и једно и друго.

„Комбиновање вежбања са здравом исхраном је успешније него само ограничавање калорија. Вежбање може да вам помогне да одржите и повећате немасну телесну масу, што доводи до већег сагоревања калорија на дневном нивоу”, каже она.

Зато, када будете спремни да почнете да развијате мишиће, сетите се да само ходање неће довести до тога.

„Идеално би било убацити вежбе снаге у аеробне вежбе јер се тако повећава мишићна маса и подстиче метаболизам”, каже Дениз.

Емили Шифер, Данас