Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На свим крајевима Земљине кугле временске непогоде и последице које са собом носе сада су у фокусу. Најтеже је у Азији, где људи гину у поплавама, одронима и ударима тајфуна, док се Аустралијанци смрзавају на неочекивана минус три степена. Као и сваке године, Европа пати због пожара. 
Ни у августу пожар који је захватио три милиона хектара шуме у Сибиру није обуздан. О овој еколошкој катастрофи која је погодила традиционално леден део Русије извештава се од јула, а овог месеца гори, додуше очекивано, и Медитеран.

Велики шумски пожар захватио је јуче шпанско острво Гран Канарија, због чега су мештани неколико градова евакуисани. Пожар је у непосредној околини туристички популарних места и Националног парка Тамбада.

Полиција верује да је пожар покренуо неко употребом лемилице. Један човек је ухапшен.

Ватра и у Грчкој - у зору је под контролу стављен пожар који се ширио источним предграђем Атине.

Потпуно другачија слика бележи се у Индији и Пакистану. У три индијске савезне државе страдало је 150 особа у поплавама и одронима услед обилних монсунских киша. Више стотина хиљада људи је евакуисано.

Најмање 17 особа је погинуло и у монсунским кишама које су поплавиле већи део Пакистана, оставивши велике делове јужног града Карачија под водом.

Број погинулих у тајфуну "Лекима" који је погодио источну Кину порастао је на 44. Обилне кише изазвеле су и клизишта, а више од милион људи је евакуисано.

"Лекима", девети тајфун у Кини ове године, креће се ка северу и очекује се да ће друго обрушавање имати код обале у Шандонгу.

Поред Сибира, највеће изненађење овог лета је Аустралија. Југоисток овог континента има неуобичајено хладну зиму, сa температурама које се у планинским пределима крећу и око минус три степена.

Метеоролошке службе издале су у суботу упозорење на хладне ветрове, снег и мраз.

Поједини градови су први пут после неколико деценија били прекривени снегом.
PTC