Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Десетине трубачких оркестара и стотине хиљада љубитеља трубе почетком августа пође пут мале драгачевске вароши Гуче. Она их дочека раширених руку и то чини већ 59 година. Заједно на Сабору славе љубав према труби, уживају у ритму чочека, изворним песмама и тактовима народних кола.

У Гучи је почео 59. драгачевски сабор трубача, а ово је шест ствари које морате знати о овој манифестацији. 

1. Гуча, мала драгачевска варош подно планине Јелице, у којој живи око 2.000 људи, током трајања Сабора трубача угости чак пола милиона посетилаца.

2. Први сабор трубача у Гучи је одржан 14. октобра 1961. године. На првом трубачком надметању свирачка умећа показала су четири оркестра из Драгачева. Од тада саборашима у Гучи се представило стотине трубачких оркестара из свих крајева земље, али и света.

3. Сабор у Гучи има своју химну Са Овчара и Каблара коју сваке заједно изводе сви такмичарски оркестри. Поред химне, ту је и чувени саборашки поздрав: "Свирај, трубо, свирала задуго, за весеље и ни за шта друго.“

Химна Сабора у Гучи

4. Сан сваког трубача је да у своје руке прими Мајсторско писмо, које са собом носи титулу Мајстора трубе, а само онај који је победио на Драгачевском сабору трубача може постати власник тог признања. Његово име бива уклесано на мерменој плочи, а самим тим трубач постаје део саборске историје, познат и признат свуда у свету.

5. У Гучи је све у знаку трубе. Труба у Гучи има музеј, као и споменик на улазу у варош, а у центру Гуче постоји и Споменик трубачу.

6. Многи светски медији писали су о Гучи, Гардијан и Национална географија, стављајући Сабор трубача међу туристичке дестинације које би требало посетити. О Гучи су снимани филмови и певане песме. За документарни филм о првом сабору - "Трубе Драгачева" Пуриша Ђорђевић је добио међународну награду. Касније, филмове су снимала бојна позната имена светске и домаће кинематографије.

РТС

Дејан Лазаревић - Oтварање такмичења (Сa Oвчара и Каблара)