Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да су дешавања протеклих дана поводом прославе злочиначке акције "Олуја" потврдила да је темељ Хрватске усташтво и геноцидна НДХ. Линта је истакао да је врхунска лаж оно што су говорили хрватски званичници током дводневне прославе у Сплиту и Книну да је "Олуја" била "величанствена победа".

- Хрватска војска и полиција није војно победила крајишке Србе већ се највише истакла у убијању српских цивила, масовном бомбардовању крајишких градова и избегличке колоне и систематском плачкању, паљењу и уништавању српске имовине и инфраструктуре - рекао је Линта.

Према његовим речима, председник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изразила је дубоко жаљење што није била припадник Хрватске војске током и после злочиначке акције Олуја "да и она са пушком убије неког српског цивила или ратног заробљеника и да опљачка и запали барем једну српску кућу".

- Тада би имала доказ да је права Хрватица и достојан следебеник поглавника Анте Павелића и команданта чувене по злу "Црне легије" Јуре Францетића - истакао је Линта. Он је навео да су припадници ХОС-а на челу са, како га је назвао, отвореним усташом Марком Скејом и ове године у центру Книна узвикивали усташки поздрав "За дом спремни", а да је портпарол хрватске полиције бесрамно изјавила да против њих неће бити подигнуте чак ни прекршајне пријаве, иако је реч о кривичном делу злочина из мржње, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је констатовао и да је концерт отвореног усташе Марка Перковића Томпсона на сплитској риви пред више десетина хиљада Хрвата још једном потврдио да је темељ Туђманове Хрватске усташтво и геноцидна НДХ. Он је нагласио да је потпуно јасно да већина хрватског народа и елите не жели да се суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу и нагласио да је један од бројних доказа да је то тако скандалозна "декларација о домовинском рату" из 2000. године којом је озваничен усташки мит да су Србија и Срби тобоже извршили агресију, а Хрвати тобоже били жртва и водили ослободилачки рат.

- Док год наведени усташки мит буде један од темеља хрватске политике у Хрватској ће се величати НДХ и усташтво, славити злочинци, негирати српске жртве, отимати српска имовина и цементирати етничко чишћење српског народа на најразличитије начине - закључио је Линта.

СРНА