Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Хрватској се наредна три дана обележава Дан победе, Домовинске захвалности и Дан бранитеља низом манифестација и песмом. Централна прослава је у Книну, чија је околина у "Олуји" оставила и бројне цивилне жртве, којих су се данас присећали Срби у Хрватској.

У дану када Хрватска почиње тродневно славље, у околним местима подсећање на страдале Србе. Чланови Српског националног вијећа су истовремено у њима читали изјаву сећања.

Улицама којима ће за два дана хрватски званичници и грађани на централну прославу Дана победе, Срби су пре 24 године бежали пред хрватском војском и полицијом. Неке који то нису желели, трагичне последице "Олује" стигле су у наредним месецима.

Само у два села у околини Книна – Вариводе и Гошић – 16 српских цивила убијено је у августу, али и септембру 1995.

Један од потомака о томе је говорио младима из Србије и Хрватске који "Олују" памте углавном из приче.

"Тог момента је био чин заташкаван. У селу су блокирали да било ко дође, није се могло, полиције је било около. Из Книна су ексхумирани у Загреб и тамо смо након осам година успели да их сахранимо", прича Јово Берић, потомак страдалих у селу Вариводе.

Никола Пухарић из Иницијативе младих из Хрватске сматра да је сваки од злочина почињен током ратова деведесетих – ужасан.

"Потребно је да се изгради култура сећања према жртвама злочина. Зато смо овде, као што смо у другим местима у региону изразили поштовање према жртвама без обзира на националност", напомиње Марко Милосављевић из Иницијативе младих Србије.

Откривају се нови злочини 

Злочина у "Олуји" и после ње, било је и у другим крајевима Хрватске. Да се и данас откривају, сазнали смо у Центру за суочавање с прошлошћу.

Пре два месеца идентификована су тела два брата из личког села Рудопоља, од којих је један био инвалид. У оближњим Дољанима бележе убиство десет цивила, од чега шест старица.

"Ови случајеви показују да је 'Олуја' била великим делом злочин против цивила и то против људи који нису могли да напусте своје домове, болесни, стари, који су сматрали да нема потребе напустити Крајину", сматра Еуген Јовчић из Центра за суочавање с прошлошћу "Документа".

То што за све ове злочине одговорних нема, за наше саговорнике оставља горак укус пред свако славље у Хрватској.

"На неки начин избрисани смо из тог службеног, колективног сећања и протокола. Својом причом настојимо да то надокнадимо", истиче председник СНВ-а Борис Милошевић.

Еуген Јовчић додаје да је несхатљиво како је немогуће да се пронађе мера и заједнички начин обележавања "Олује".

За страдања и протеривања у акцији "Олуја" нема кривих пред међународним судовима. Пред домаћим осуђене су две особе, само једна правоснажно.

Тихана Бајић, РТС