Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

али научници не знају зашто

Истраживање названо „Фертинатс“ утврдило је да мушкарци који уносе доста ораха могу да побољшају сексуални живот и оргазме. Ипак, пре него што сви отрче до продавница, одређени скептицизам постоји.

Студија је обухватила 100 младих мушкараца у Шпанији. Половини је речено да уз своју уобичајену исхрану додају и најмање 60 грама сирових ораха дневно и да тако наставе 14 недеља. Остатак учесника ништа није морао да мења у својој исхрани, сем да избегава орахе кад год може. Пре и после истраживања, испитаници су одговарали на питања о својим сексуалним активностима и урађене су им анализе крви како би били утврђени ниови азот-моноксида и Е-селектина.

Између две групе нису забележене никакве веће разлике пре почетка студије, али је после научни тим утврдио да су они који су јели орахе пријавили повећање „оргазмичне функције“ и сексуалне жеље.

У закључку истраживања наводи се да је показало да здрава исхрана у којој се налазе и ораси може да побољша „еректилну и сексуалну жељу“. Студија је објављена Нутришон (Nutrition).

Налази истраживања у складу су ранијим клиничким студијама, попут оне у којој су испитаници са еректилним дисфункцијама три недеље уносили 100 грама пистаћа дневно и пријавили побољшање у ерекцијама.

Још једно раније истраживање показало је да су испитаници који су јели орахе поправили квалитет и квантитет сперме.

Међутим, постоји један проблем. Ниво азот-моноксида и Е-селектина се није променио после истраживања ни у једној групи, а пошто су научници издвојили те молекуле као кључне за поправљање мушке еректилне функције, онда нису сигурни чему да припишу резултате.

Не знајући тачно зашто је А повезано са Б, не значи и да веза између њих не постоји, али да мора да постоји неко друго објашњење. Такође је могуће и да је пријављено побољшање у сексуалним активностима плацебо ефекат изазван знањем испитаника да уносе орахе.

PTC