Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Србија ће морати да призна геноцид у Сребреници и престане да штити ратне злочинце ако жели да буде чланица ЕУ, поручује лидер Странке демократске акције Бакир Изетбеговић, у интервјуу за Радио Сарајево. Он је то изјавио одговарајући на питање да ли ће Србија морати да призна геноцид у Сребреници, уз опаску новинара да је од историчарке Латинке Перовић чуо да се геноцид негира, јер се није одустало од концепта велике Србије.

А да је признање геноцида услов за даље ЕУ интеграције Србије - Изетбеговић тврди да је део документа ЕУ, који се односи на наставак европског пута Србије.

„Слабљење ЕУ, Брегзит, јачање суверениста, јачање Русије и њеног присуства на Балкану, исламофобија и мигрантска криза која слаби позицију муслимана, а тиме и Бошњака у Европи, отворили су нове апетите код српских лидера”, каже Изетбеговић и додаје:

„За њих је круцијално важно да минимизирају српске злочине, а преувеличавају бошњачке, односно довести их у упоредиву раван. Јер, ако смо сви ми учинили сличне злочине, сви имамо исту политичку позицију и право на нове захтеве, па и самоопредељења”, рекао је Изетбеговић.

Како је рекао, пресуда Радовану Караџићу и Ратку Младићу, а затим и Хрватима предвођеним Прлићем, створила је, уместо катарзе и кајања, солидарност међу хрватским и српским политичарима у БиХ.

„Из руководства Суда БиХ су одстрањени Бошњаци и кренула је кампања хапшења и оптуживања припадника Армије РБиХ. Циљ је изједначити зараћене, а тиме и политичке стране, изједначити и права на нове захтеве тих страна, укључујући и завршетак ратних циљева”, оценио је Изетбеговић.

Упитан како види разговоре који се воде на релацији Београд-Приштина и наводног настојања Београда да полако намеће РС као услов за признање Косова, Изетбеговић каже да будући статус Косова неће моћи да се повеже са неким новим статусом РС, јер је, како каже, и на Косову и у БИХ „иста страна, српска, направила злочине, геноцид, довела до интервенције међународне заједнице и НАТО удара како би се зауставило ужасно насиље над несрбима”.

„Нема историјских, моралних, нити правних претпоставки за самосталност Републике Српске. Не може цивилизовани свет да осуди удружени злочиначки подухват који су предводили Караџић и Младић, да пошаље обојицу на доживотне робије, а затим допусти да се насилни пројекат овог двојца доврши политичким средствима”, рекао је Изетбеговић.

Како је закључио, то би био „пораз цивилизације пред варварима, пораз међународног права, пораз сила и велесила које су гарант Дејтонског мировног споразума”.

„Не верујем да ће ствари кренути у том смеру, ипак је то само додатни адут којим се прети како би се постигло повољније решење за Србију у одређивању будућег статуса Косова”, сматра Изетбеговић.

Додик да решава проблем док криза не букне

Лидер Странке демократске акције Бакир Изетбеговић каже да СДА не може да прихвати да мандатар за нови сазив Савета министара буде неко ко неће поштовати Устав и владавину закона.

„И то ће тако остати. Компромис на који смо спремни по питању интеграције БиХ у НАТО, и то смо више пута јавно поновили, јесте да нема чланства у овој асоцијацији без нових одлука које ће бити базиране на консензусу, дакле и ставу представника Републике Српске”, рекао је он за Радиосарајево.ба.

До те одлуке је, међутим, како каже, далек пут.

„И паметније је Додику да решава проблем док није добио замах, јер ако се његовом вољом у БиХ направи највећа послератна криза, ако не будемо имали у функцији Парламентарну скупштину БИХ, ако не буде буџета, ако се заустави европски пут БиХ, ако се заустави градња инфраструктуре диљем БиХ јер нећемо моћи преузети кредите међународних банака, ако се интензивира исељавање младих људи, а животни стандард људи и пензије у РС додатно падну, тада ће заиста морати гутати не жабу, него корњачу”, рекао је Изетбеговић.

Упитан да ли је босанство спас за Босну, он каже да су народи у БиХ у време распада Југославије увучени у крваве међусобне сукобе, тако да ће неповерење и страхови да потрају као и илузија да су им ближи неки људи који живе у суседним земљама.

„Бошњаци, босански Срби и Хрвати су пре пар стотина година били један народ, данас смо једна нација, живимо скупа, и живећемо скупа упућени једни на друге”, рекао је Изетбеговић.

Танјуг