Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Најуспешнија и најбогатија Српкиња у Канади Ребека Мекдоналд (Rebecca MacDonald), рекла је да у Србији никад није инвестирала јер мисли да у било којој земљи где нису раздвојени економија и политика не може да се развија здрав бизнис.

"Тамо где нема правила не бих знала како да пливам. Знам случајеве, причали су ми људи који су долазили у Србију да отворе неку фирму, да све иде до једног нивоа и одједном неко дође и каже 'то више није ваше", рекла је интервјуу за Магазин Бизнис Ребека Мекдоналд, која је власница компаније за трговину струјом и гасом Just Energy Group са седиштем у Канади.

Додала је да је то незамисливо за Запад и да "политика и економија морају да буду одвојене јер докле год морате да будете политички повезани да бисте били у неком бизнису, то није здрава економија".

Њена фирма Just Energy Group запошљава око 3.000 људи, има годишњи обрт око четири милијарде канадских долара (око три милијарде америчких долара) и листана је на берзи. Мекдоналд намерава да је прода ако добије добру цену и посвети се раду кроз управне одборе јер има доста позива, а прихватила је позив канадских железница.

На питање шта треба да се уради у Србији да људи не напуштају земљу, она је рекла да грађнима мора да се покаже могућност стварања.

"Млади људи то не виде код нас у Србији. Зато је важно одвојити политику од економије. Имамо феноменалне програмере у Београду који зараде 5.000 долара месечно и то је за Србију много. Али, ти програмери зараде пет пута више у Америци или Канади", рекла је Мекдоналд.

Највише је, према њеним речима, "боли што смо са тим проклетим ратом много изгубили".

"Ништа нема страшније од братоубилачког рата. То је била група амбициозних политичара од којих је свако хтео своју државу. Хтели су да буду краљеви државица које су мање од градова Северне Америке", оценила је Мекдоналд.

Истакла је да је "тужно када види како сада живе наши људи".

"Ја имам кућу у Доминиканској Републици, у држави која се убраја у земље трећег света, јер је недовољно економски развијена, али је то прекрасно острво. Е, али тамо просечни Доминиканац зарађује више него просечни Србин у Србији", рекла је Мекдоналд. Њихов бруто домаћи производ (БДП) по становнику је, како је рекла, око 7.000 долара, а у Србији око 6.000 долара, а ниво образовања у Србији и Доминикани не може ни да се пореди јер су "наши људи изузетно образовани".

На питање како унапредити српску економију, Мекдоналд је рекла да треба одвојити пре свега економију од политике, изградити јаке правне институције и правосудни систем и обезбедити да закони и правила игре важе за све и да се доследно примењују да "не може неко да позове некога ко ће окренути нечији телефон да му нешто среди".

Она је рекла да ретко долази у Србију и да "не примећује суштинске промене осим да се само фасаде сређују".

"Има бизнисмена који имају своје компаније и неки од њих веома добро раде, али кад изађете из Београда, то је туга, не видите напредак. Приметила сам пре пет-шест година да је постојао ентузијазам и велика очекивања људи. Али пре две године када сам дошла, видела сам апатију, људе уморне од свега", казала је Мекдоналд.

У последње време она се, како је рекла, доста посветила хуманитарном раду и укључена је у Фонд Ана и Владе Дивац јер "новац воли да даје само анонимно".

Бета