Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

... због климатских промена

Због климатских промена које би могле да изазову проблем са растом усева и изумирање животиња и риба, можда ћемо морати да се опростимо од омиљене хране и пића.

Услед глобалног загревања, земљиште погодно за узгајање кафе ће се до 2050. вероватно преполовити. Очекује се да ће дивље врсте кафе потпуно изумрети до 2080. године, пише BBC.

У Танзанији, једном од највећих извозника кафе, усеви су се већ смањили на пола у протеклих 50 година.

За оне који мисле да могу да избегну кризу тако што ће се пребацити на чај, научници у Индији имају лоше вести: монсуни који „негују” плантаже чаја постају све интензивнији и почели су да утичу на укус усева.

Зато се треба припремити на мање укусне, разводњене чајеве у блиској будућности.

Чоколада је дефинитивно неочекивана жртва глобалног загревања, махуне какаа воле високе температуре и велику влажност, али оно што воле још више је стабилност.

Биљке какаоа су захтевне баш као и биљке кафе, а свака промена у температури, падавинама, квалитету земљишта, сунцу и брзини ветра може имати драстичан утицај на жетву.

Узгајивачи у Индонезији и Африци су већ почели да се пребацују са узгајања какаоа на стабилније усеве, као што су палмино уље или дрво каучука.

То ће у пракси лоше утицати на приступачну цену чоколаде. 
Што се тиче свакодневних мање захтевних ствари као што су риба и кромпир и на њих ће утицати климатске промене.

Рибе су све мање и мање, пише BBC.

Један од разлога за то је све нижи ниво кисеоника у океанима који се загревају.

Угљен-диоксид, такође, чини морску воду киселијом, што значи да шкољкама све теже расте љуска.

Озбиљни докази су у мрежи: глобални улов је већ опао за пет одсто. Они који лове рибу у Северном мору уочиће да им је улов опао чак за трећину.

Кромпири расту под земљом, али ће и они трпети захваљујући све чешћим сушама.

Само једно врело лето 2018. у Великој Британији је утицало да се род кромпира смањи за четвртину, док се сваки појединачни плод смањио за три центиметра, пренели су британски медији.

Индустрија коњака у југозападној Француској, стара 600 година, је у кризи.

Све више температуре чине да је њихово грожђе преслатко за дестиловање.

Произвођачи избезумљено траже погодне замене, трошећи на стотине хиљада евра сваке године на истраживање, али са мало успеха до сада.

Мало даље на северу, у Шкотској, произвођачи вискија се такође хватају за главу. Глобално загревање је смањило залихе свеже воде због суша.

Прошлог лета, многи произвођачи вискија су били присиљени да угасе производњу, а метеоролози упозоравају да екстремни временски услови постају све учесталији.

Танјуг