Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Лето је, температуре су високе и сви траже спас од врућина. Многи ће га пронаћи у клима-уређајима, међутим чак и ако у свом дому немате климу, постоје трикови који ће вам олакшати паклене врућине.

Фокусирајте се на температуру свог тела

Ако су наши преци преживљавали без клима-уређаја, нема разлога да и нама то не пође за руком. За почетак треба припазити на температуру свог тела. Испијајте ледене напитке, воде, туширајте се у хладној води, на подручја са снажним пулсом као што је врат стављате мокре тканине, паметно бирајте одећу, нека буде од природних и прозрачних материјала, а поред кревета ставите посуду са хладном водом и ако вас усред ноћи пробуди врућина, у њу умочите ноге.

Расхлађивању тела помаже и мокра коса, па навлажите целу косу или један део како бисте се брзински расхладили. Можете и замрзнути марамицу и расхладити се тако што је на стављате на врат, чело, руке или ноге. Када се тканина загреје, исперите је и вратите натраг у замрзивач или фрижидер.

Искључите све изворе топлоте 
Покушајте што мање користити рерну и окрените се хладним салатама и јелима које можете припремити без паљења рерне.

Осим тога, немојте беспотребно држати упаљена светла. Када не користите компјутер, искључите га. Исто важи и за телевизор, јер сви ти уређаји додатно ће загрејати ваш животни простор. 

Отварање и затварање прозора

Током дана, за време највећих врућина замрачите свој дом. Спустите ролетне и навуците завесе, јер велики део нежељене топлоте у дом долази управо кроз прозоре. Замрачивањем помажете свом дому да се не претвори у минијатурни стакленик.

Увече, посебно ако живите на подручју где током ноћи температуре падају, прозоре отворите како би вашим домом циркулисао свеж ваздух.

Паметно бирајте постељину

Док су чаршави од фланела одличан избор за зиму када желите да вам буде што топлије, лети је паметнији избор памучна постељина која ће вам помоћи да лакше дишете и на највећим температурама. Нећете погрешити ни ако се одлучите за свилу или сатен.

Напуните фрижидер освежавајућим посластицама и лаганом храном

У борби са врућинама може вам помоћи и храна. Напуните фрижидер воћем, направите освежавајуће ледене лизалице, једите пуно поврћа...

Избегавајте тешку храну и бирајте намирнице које ће вашем телу осигурати довољно воде и енергије.

H1