Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Антисрпска хистерија у црногорском друштву није заобишла ни образовне установе, па су у Основној школи "Драгиша Ивановић" у Подгорици ученици српске националности изложени вербалним, као и физичким нападима, али на то још нису реаговали ни наставни кадар, ни управа школе, као ни надлежне инспекције и ресорна министарства, наводи портал ИН4С.

Портал преноси да је ученица осмог разреда чији су иницијали К.П. прво, испред зборнице и у присуству дежурног наставника М.Б, певала усташку песму "Чавоглаву", али нико од наставног кадра није реаговао. 

Наредног дана К.П. је донела нож у школу и у учионици га ставила под грло ученици Ј.П. 

Иако је наставница одмах прекинула час и позвала разредну С.Б, ученица К.П. је дан после у учионици напала ученике Ј.П, Б.И, П.Ш. и Ј.Ј, ударајући их песницама и ногама. 

Када су сутрадан у школу дошли родитељи нападнутих ученика дошло је до конфликта са родитељима К.П, која није престала са провокацијама и нападима - уследио је атак на ученика Д.Ђ. којем је запретила речима: 

"Видећеш ти, Србине, шта те чека!". 

Пошто је реаговала мајка ученика Д.Ђ. и поручила К.П. да јој тако нешто не пада на памет, јер ће јој бити узвраћено, ситуација се накратко смирила, да би затим уследила нова провокација - К.П. у школу доноси импровизоване летке руком писане: "Марш, Срби, напоље. ЦГ управљају Хрвати" и дели их по разреду. 

На додели сведочанстава К.П. је у учионицу унела хрватску заставу, а ученицима Д.Ђ. и Ј.П. рекла: "Посерем вам се на Видовдан". 

Она је, том приликом, осим шаховнице, у школу унела и алкохол. 

Мајка ученика Д.Ђ. рекла је за ИН4С да је овакво понашање за сваку осуду и да је недопустиво пасивно понашање управе школе и наставног кадра. 

- Последњи је час да реагују надлежне инспекције и ресорна министарства, док последице не буду још веће. Ствар је отишла предалеко, посебно што се дешава у Основној школи. Конфликти из друштва се преносе на школе, а посебно су угрожена деца српске националности - напомиње мајка овог ученика.  Она је позвала и Амбасаду Србије у Подгорици да помно прати овај случај. 

Портал ИН4С покушао је да добије коментар од надлежних у ОШ "Драгиша Ивановић", али се нису јављали на редакцији доступне телефоне. 

Затражен је и коментар од Министарства просвете, али до објављивања овог текста одговора из ресора којим управља Дамир Шеховић одговора није било.

Срна