Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Према холивудским сценаријима, свет је нестајао пред најездом ванземаљаца, терориста, природних катастрофа. Нико се није досетио да апокалипса може да почне, на пример, нестанком чоколаде. Оваква измишљена ситуација не би имала жртве, али какав је живот без слатких коцкица?

Да би се произвео један килограм чоколаде, потребно је од око 300 до 600 зрна какаоа, у зависности од жељеног процента у слатком залогају. Тамна, црна чоколада садржи више од 50 процената какаоа, док је у млечној испод 30.

Суочени са климатским променама и проблемом крчења шума, највећи произвођачи ове биљке на свету, Обала Слоноваче и Гана, у државне приоритете постављају заштиту плантажа и пољопривредника који живе од бербе плода тропског дрвета.

Да би какао могао да рађа, неопходна му је хладовина. Суочени са потребом обезбеђења земљишта за сетву других култура крче се висока стабла, чиме се директно угрожавају плантаже нижег какаоа. Пољопривредници ових држава приморани су да селе засаде на веће надморске висине или одустану. Све више гаје кукуруз и врсте палме од којих се прави уље. Последњих година јављају се чешће и болести које нападају какао. Тако је, на пример, 2018. само на ове две светске адресе уништено више стотина хиљада хектара заражених плантажа.

Према подацима ФАО (Светске организације за храну) у 2017. укупна производња какаових зрна износила је 5,2 милиона тона. Пре само тридесетак година, била је тек нешто изнад милион тона.

Разлог је једноставан - све је већа потражња. Највећи прерађивачи какаоа су у Европи: Холандија и Русија, онда следе САД.

Највеће количине какаоа стижу из Обале Слоноваче, која испоручи више од два милиона тона, што је 40 процената светске производње, следи Гана са 17 процената, па Индонезија (13 процената).
У циљу спречавања фаталног сценарија - да тропско дрво доспе на листу угрожених биљних врста, последњих година организују се акције заштите. Акције спречавања сече шума, едукације локалних произвођача организују не само државе већ и велике компаније. Једна је названа „Cocoa life” и од 2012, има за циљ да обезбеди континуирану производњу какаоа у шест највећих држава произвођача. Дрво какаоа даје плод после четири до пет година раста и берба се обавља више пута годишње.

Андријана Цветићанин, Политика